Grote wegenwerken nabij Leuven en Gent van start: "Normaal gezien ellenlange files verwacht"

Enkele weken later dan verwacht, starten vanaf vandaag dan toch de wegenwerken aan het viaduct van Wilsele bij Leuven op de E314 en aan het viaduct van Gentbrugge op de E17. De opstart van beide werven werd vorige maand noodgedwongen uitgesteld door de coronacrisis. Het gaat om ingrijpende werken die normaal gezien veel verkeershinder hadden veroorzaakt.

Vanaf vandaag starten grote wegwerkzaamheden op de E314 ter hoogte van het viaduct van Wilsele. Het verkeer moet er het komende anderhalf jaar over versmalde rijstroken, met een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. "Tijdens een normale ochtendspits zouden er daardoor ellenlange files zijn ontstaan", zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. 

De werkzaamheden op het viaduct van Wilsele moesten eind vorige maand starten maar werden uitgesteld door de coronacrisis. Omdat er nu net minder verkeer is, riep Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) op om toch zoveel mogelijk werken te laten doorgaan. "We zijn blij dat we nu toch kunnen opstarten, want anders zou alles opschuiven en het hele project veel vertraging oplopen", zegt het Agentschap Wegen en Verkeer.

De werken aan het viaduct dienen ter voorbereiding van de aanleg van een nieuwe spitsstrook om het verkeer op de E314 tussen Leuven en Aarschot vlotter te laten rijden. Die moet er zijn tegen 2022.

Vanaf vandaag worden de opritten Wilsele/Kessel-Lo richting Lummen en richting Brussel afgesloten tot de zomer 2021. De afrit Wilsele/Kessel-Lo richting Brussel gaat vanaf vrijdag dicht, en dat tot begin volgend jaar. Details over de werkzaamheden aan het viaduct van Wilsele vind je op deze website.

(lees verder onder het kaartje)

Ook de wegenwerkers moeten zich houden aan de coronamaatregelen en moeten voldoende afstand houden. "Bij de opstart van de werken is dat niet echt een probleem", zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer. "Er wordt gestart met breekwerken en dan kan elke arbeider in een aparte machine zitten. Er is ook afgesproken dat er niet onderling gewisseld wordt van machine. We verwachten dus voorlopig niet dat er door de coronamaatregelen vertraging zal ontstaan. Samen van en naar de werf rijden kan natuurlijk momenteel niet."

Brokkelviaduct Gentbrugge

En ook de renovatiewerken aan het "brokkelviaduct" van Gentbrugge bij Gent op de E17 zijn vandaag gestart. In een eerste fase wordt het viaduct in de richting van Kortrijk hersteld. Die werkzaamheden duren normaal tot november dit jaar. Volgend jaar wordt dan het viaduct richting Antwerpen aangepakt.

Ook hier wordt verkeershinder verwacht als er weer meer verkeer op de baan zal zijn. Er zullen telkens maar twee rijstroken in beide richtingen open zijn en vanaf 23 april zullen de afrit vanuit Antwerpen naar de N9 in Gentbrugge en de oprit van de N9 naar de E17 richting Antwerpen dichtgaan tot november 2020. 

Meer informatie over de werken in Gentbrugge vind je via deze website.

Meest gelezen