Ploegleider Marc Wauters: "We hopen dat de Tour de France er zo snel mogelijk komt"

Nu de lockdown in Frankrijk verlengd is tot 11 mei en er geen evenementen georganiseerd mogen worden tot half juli, wordt er ook een streep getrokken door de Ronde van Frankrijk. Volgens Marc Wauters uit Hasselt, die ploegleider bij Lotto Soudal is en zelf ook nog meereed in de Tour de France, zullen de komende wedstrijden daardoor nog harder zijn: "De renners zullen met veel honger aan de start staan."

Het voorjaar valt helemaal weg, maar toch blijven de renners niet bij de pakken zitten. De trainingen gaan door, want dat er gekoerst zal worden is zeker. De vraag is alleen wanneer. "De renners onderhouden nu gewoon hun conditie en wachten tot er beslissingen worden genomen, want het is nu nog niet duidelijk wanneer de wedstrijden terug kunnen starten", vertelt Marc Wauters.

"De renners trainen nu drie à vier uur per dag", gaat hij verder. "Maar zodra de eerste wedstrijden eraan komen, wordt de training opgevoerd." Wauters verwacht dat het heel druk zal worden in het najaar. "Dat wordt normaal ook verlengd. Er zullen verschillende programma's binnen de ploeg gereden worden. Twee of drie ploegen binnen onze ploeg zullen gelijktijdig aan wedstrijden deelnemen."

De Tour start waarschijnlijk 26 juli en eindigt dan half augustus
Ploegleider Marc Wauters

Voorlopig is het nog onduidelijk wanneer de Ronde van Frankrijk dan wel gereden zal worden. "De Tourorganisatie is blijkbaar bezig om hotels te reserveren, vier weken later dan normaal. Dat zou betekenen dat de Tour 26 juli start en half augustus eindigt. Daar hoopt iedereen op, maar het is natuurlijk de overheid die beslist."

De vraag is ook wat er met andere grote wielerrondes als de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië gebeurt. "Als de Ronde van Frankrijk gereden wordt, zie ik de Vuelta en de Giro ook doorgaan. Dan zouden drie grote rondes op drie of vier maanden tijd gereden moeten worden. Dat is een heel druk programma. Ook andere wedstrijden moeten nog gereden worden. Het zal een heel puzzelwerk zijn voor de UCI (de internationale wielerunie) maar iedereen is bereid om veel te oefenen in het tweede deel van het jaar, als we groen licht krijgen natuurlijk."

Heel veel energie

Volgens Wauters zullen de renners nu ook frisser starten dan anders. "Normaal staan sommige renners vermoeid aan de start omdat ze al veel gekoerst hebben", besluit hij. "Maar dat gaat nu zeker niet het geval zijn. Iedereen staat met heel veel energie klaar om te koersen. Ik verwacht dus dat de wedstrijden nog harder gaan zijn, zeker in het begin."

Meest gelezen