Een FFP2-masker van 3M ter illustratie
AFP or licensors

Twee Belgische bedrijven gaan samen mondmaskers maken

Van Heurck en ECA, twee Belgische bedrijven, starten binnenkort samen de productie op van chirurgische mondmaskers en FFP2-mondmaskers. Dat meldt federaal minister Philippe De Backer (Open VLD).

In enkele weken zullen vier machines geïnstalleerd worden voor de productie van chirurgische mondmaskers. Elke machine kan 45 miljoen maskers per jaar produceren, het gaat dus in totaal over 190 miljoen chirurgische mondmaskers per jaar, of ongeveer 4 miljoen per week, zegt de minister.

"Op deze manier kunnen we indien dat nodig zou blijken de volledige Belgische bevolking van hoogwaardige chirurgische maskers voorzien. Voor de distributie daarvan zijn we reeds in gesprek met Bpost. Als het nodig blijkt, zullen we dus heel snel kunnen schakelen", aldus De Backer.

FFP2-maskers

De twee bedrijven die de mondmaskers gaan maken, zijn Van Heurck en ECA. Van Heurck is een producent van werkkledij in Deurne en ECA is een bedrijf dat interieurs voor auto's maakt.

De bedrijven hebben ook een machine aangekocht waarmee ze over enkele weken zelf 10 miljoen FFP2-maskers per jaar kunnen produceren in ons land. Dat zijn de speciale maskers die zorgpersoneel betere bescherming tegen besmetting bieden.

FFP2 is een Europese standaard voor mondmaskers waarbij FFP de afkorting is van Filtering Facepiece en 2 is de mate waarin de maskers fijne deeltjes tegenhouden. 

"We willen ook gaan samenwerken met Nederland. In Nederland worden op dit moment al FFP2-maskers geproduceerd, maar nog geen chirurgische maskers. Wij starten de productie van chirurgische maskers in ons land als eerste op. We gaan ruilen. Op die manier geven we als België en Nederland opnieuw het voorbeeld door samen te werken binnen de Europese Unie", zegt de minister.

Meest gelezen