Professor en assistent UGent nemen ontslag na omstreden livestream met studenten

De professor en assistent van de Universiteit Gent die in opspraak zijn gekomen na een omstreden livestream met studenten afgelopen weekend nemen ontslag. Dat meldt de universiteit. Een van de lesgevers had "Sieg Heil" en "welkom in nazi-Duitsland" geroepen naar de politie, toen die langskwam voor geluidsoverlast.

De professor en assistent gingen afgelopen vrijdag live op YouTube onder de noemer "social friday". Studenten konden vragen stellen over de leerstof, maar al snel ging het over koetjes en kalfjes en kwam er alcohol aan te pas. Om 1.30 uur kwam de politie langs na een klacht rond geluidsoverlast. 

De professor en assistent waren niet echt opgezet met de komst van de politie. De twee reageren behoorlijk fors tegen de agenten. "Als je geen huiszoekingsbevel hebt, ga dan weg", klinkt het onder meer. De professor weigert zijn identiteitskaart te geven, waardoor de twee agenten versterking oproepen. 

Bekijk hier enkele beelden van de livestream en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Eens er extra agenten in de ruimte staan, geeft de professor wel zijn identiteitskaart. Maar dat er zoveel agenten langskomen, is duidelijk niet naar de zin van de twee. Wanneer de agenten op vertrekken staan, roept de assistent "Sieg Heil", een Hitlergroet. Er ontstaat een forse woordenwisseling. Nadien spreken de twee over "fascisme" en "een politiestaat". 

De beelden werden snel verwijderd van het account, maar in de loop van het weekend doken er opnames van de livestream op. De universiteit zette de twee meteen op non-actief en er werd een onderzoek gestart. De professor en assistent excuseerden zich in een schriftelijke mededeling. "We beseffen dat onze uitspraken ongepast zijn. We willen ons excuseren bij iedereen die zich hierdoor gekwetst voelt, bij onze collega's van de UGent en bij onze studenten."

Nu blijkt dat de twee zélf ontslag hebben genomen. De universiteit heeft het ontslag aanvaard. "Ik heb dit weekend kennis genomen van de beelden waarop twee lesgevers van de UGent voortdurend over de grens van het toelaatbare gaan. Ik neem aanstoot aan deze feiten en veroordeel ze met de grootst mogelijke kracht", zegt rector Rik Van de Walle in een persbericht. "Het gedrag van beiden is onverzoenbaar met de pedagogische en maatschappelijke opdracht van de UGent, een opdracht die we elke dag met zijn allen zeer ernstig nemen. Dit is niet waar onze universiteit voor staat. Dit is niet wie wij zijn. Vooral dit laatste wens ik te benadrukken."

Ik neem aanstoot aan deze feiten en veroordeel ze met de grootst mogelijke kracht

Rector Rik Van de Walle

"Met het oog op de toekomst spreek ik de hoop uit dat zij de nodige lessen zullen trekken uit dit voorval. Gelet op het parcours dat ze tot dusver hadden gelopen aan de UGent, meen ik dat ze daartoe in staat zijn en wens ik hun succes toe in hun verdere loopbaan."

Het proces-verbaal van de politie werd overgemaakt aan het Oost-Vlaamse parket, dat later zal beslissen wat er met de zaak zal gebeuren. 

Meest gelezen