West-Vlaamse boeren zoeken duizenden helpers voor de oogst

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft een website gelanceerd waarop mensen kunnen zien waar hulp nodig is om te oogsten. “Voor de maand april zijn er in West-Vlaanderen nog zeker 3.000 extra mensen nodig”, zegt Chris Botterman van de boerenbond.

Boerenorganisaties vroegen al een tijdje hulp aan de overheid bij de zoektocht naar voldoende personeel. De seizoenarbeiders uit Polen, Roemenië of Bulgarije zijn er niet door de coronamaatregelen. Wie door de coronacrisis thuiszit en wil helpen, kan zich vanaf vandaag kandidaat stellen op deze specifieke website van VDAB

Extra loon

Wie tijdelijk werkloos is, kan 75 procent van zijn uitkering behouden en daarnaast een loon verdienen bij de landbouwers. “Voor de maand april zijn in onze provincie nog zeker 3.000 extra mensen nodig”, zegt Chris Botterman van de boerenbond. In de lente worden er vooral asperges en aardbeien geoogst.

Ook de sierteelt kan nog veel hulp gebruiken. Het is moeilijk te voorspellen wanneer er het meeste volk nodig is. “Dat hangt af van het weer”, zegt Botterman. “Als het opnieuw zo warm wordt als vorige week, dan gaat de aardbeienoogst vroeger vallen en moeten er ook bijvoorbeeld vroeger bloemkolen geplant worden.”

Meest gelezen