run inc

Wijrouwenmee.be helpt afscheid te nemen in tijden waarin je elkaar een knuffel wil geven, maar niet mag

Afscheid nemen en rouwen in tijden van corona is heel moeilijk en zwaar. Op het online platform wijrouwenmee.be krijg je andere manieren aangereikt om afscheid te nemen, troost te zoeken en je verbonden te voelen met de mensen die met je meeleven.

Eén van de mensen die eraan meewerkt is Annik Verheyen uit Westerlo. In de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen gaf ze meer toelichting over het initiatief en ook over haar motivatie om hieraan mee te doen.

"Wijrouwenmee is eigenlijk een initiatief van de zogenoemde overkoepelende coronadenktank. Dat is een burgerinitiatief van mensen van over heel het land die elk vanuit hun eigen expertise corona zachter willen maken, draaglijker om mee om te gaan dus", legt Annik uit. "In de denktank kwam al heel snel het idee om iets te doen rond afscheid nemen en rouwen omdat dat een heel heel emotioneel gebeuren is waarbij je net veel knuffels kan gebruiken. Daarom wilden we tips verzamelen om mensen een andere vorm van troost te bieden.

Op een afscheidsplechtigheid kan je mekaar knuffelen en eens goed vastpakken, maar dat mag nu niet

Annik gaf alvast een aantal voorbeelden van wat heel troostend kan zijn. "Je kan bijvoorbeeld de plechtigheid streamen zodat vrienden er via hun computer toch bij kunnen zijn. Je kan ook afspreken met de vrienden om allemaal op hetzelfde moment aan de overledene te denken en een kaars te branden. Een brief schrijven kan ook heel troostend en ondersteunend zijn. Vermeld er dan zeker herinneringen in, of anekdotes over de persoon in kwestie. Op die manier kan je toch verbonden zijn met de familie die rouwt.

Op de vraag waarom Annik nu net voor dit onderdeel van de coronadenktank gekozen heeft, vertelt ze dit:

"Ik heb zelf mijn vader verloren na een lange ziekte. Ik heb hem zien sterven. Hij heeft zijn lichaam afgestaan aan de wetenschap. Hij is vertrokken naar Gasthuisberg en een paar maanden later teruggekeerd. Daar was ik ook bij. Dat waren intense momenten en het heeft mij ook veel troost geboden dat ik daarbij kon zijn. 
De coronaverhalen, ook uit landen als Italië en Spanje hebben mij diep geraakt omdat ik zag hoeveel mensen alleen afscheid moesten nemen. Ik wilde toch op mijn manier iets kunnen doen voor die mensen. 

Ik wou iets doen. Dat moest. Het is een kleine steen. Ik hoop dat veel mensen er troost uit putten. En verder: vier het leven

Je vindt meer informatie via wijrouwenmee.be en coronadenktank.be.

Meest gelezen