Luc Gordts - freelance persfotograaf

Bierliefhebber uit Halle vreest overrompeling cafés na coronacrisis: "We missen onze sociale babbel" 

Als de coronacrisis verder positief evolueert en de cafés weer open mogen, zou dat wel eens voor een extra grote drukte kunnen zorgen. Sinds 13 maart zijn alle cafés in ons land gesloten. En dat zorgt voor een groot gemis bij mensen die graag genieten van een gezellige babbel met een pintje. "Ik verwacht dat we meer op café zullen gaan na deze crisis, al vrees ik de eerste dagen voor een overrompeling", zegt bierliefhebber Wanne Madalijns uit Halle.

Het zijn bizarre tijden, ook voor bierfanaten. Ze missen hun bierproeverijen, het sociaal contact op café. En dus drinken ze nu thuis. En we drinken blijkbaar véél, als we de cijfers van winkels en afhalophalers mogen geloven. "Normaal drinken we op café, maar nu die gesloten zijn, trekken we thuis vaker een flesje open", zegt Wanne Madalijns, voorzitter van de Lambikstoempers, een vereniging van bierliefhebbers in Halle. "Ik heb hier thuis ook enkele speciale biertjes staan. Ik raak die het liefst niet aan, maar dit zijn uitzonderlijke omstandigheden. Dus worden ze nu toch uit de bierkelder gehaald." 

Drankgebruik

Madalijns vreest dat sommige mensen nu net meer drinken dan op café. "Ik hoop dat er thuis niet meer wordt gedronken dan normaal op café", zegt Madalijns op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Mensen hebben nu misschien meer angsten, voelen zich onzekerder, waardoor ze mogelijk meer beginnen te drinken. Maar dat is niet de bedoeling, alcohol is nog altijd een genotsmiddel om van te genieten, maar dan met mate."

We gingen de laatste jaren minder op café, misschien dat we dat nu opnieuw meer gaan doen

Wanne Madelijns, bierliefhebber

Toch ziet Madelijns ook enkele positieve elementen. "De laatste jaren daalde het aantal cafébezoeken aanzienlijk. Misschien gaan de mensen na de coronagekte weer meer op café. Er zijn nu meer acties om de horeca te steunen. Dus hopelijk zien we na het opgeven van de maatregelen drukke cafés. Al vrees ik wel een overrompeling tijdens de eerste dagen." 

Meest gelezen