Diamantsector nog dieper in de rode cijfers

De diamantsector in Antwerpen krijgt extra harde klappen door de coronacrisis. Vorig jaar daalde de handel al met 20 procent. De crisis zal voor de diamantairs waarschijnlijk ook extra lang duren omdat ze erg afhankelijk zijn van het buitenland. De sector wil wel enkele trouwkoppels een hart onder riem steken door een diamantjuweel uit te lenen.

In 2019 was er al 20 procent minder handel in diamant. Nu zijn net zoals andere winkels ook de juweliers gesloten en zitten veel mensen economisch werkloos thuis. "Niemand die dus van plan is om een diamant aan te kopen op dit moment", zegt Margaux Donckier van het Antwerp World Diamant Centre in Start Je Dag.

Daarbij komt nog dat de diamanthandel heel internationaal afhankelijk is: "Voor ons zijn vooral de Verenigde Staten, India en Rusland heel belangrijke markten en daar heeft het virus later toegeslagen. Zelfs als de maatregelen hier in Europa losser worden, zo lang dat niet gebeurt in die andere landen, zullen we de effecten toch nog blijven voelen."

#huwelijkinhetwater

De sector wil wel trouwende koppels troosten: "Zo'n feest ben je soms al een jaar of langer aan het voorbereiden en als het dan niet kan doorgaan is dat toch wel een serieuze domper." Koppels die een foto van zichzelf posten met de hashtag huwelijkinhetwater en de facebook- of instagrampagina Diamonds and Antwerp taggen, zullen uitgenodigd worden voor een exclusief bezoek achter de schermen.

Vijf koppels zullen bovendien een diamantjuweel mogen gaan uitkiezen bij één van de Antwerp Most Brilliant-juweliers om te dragen op de dag dat ze hun feest dan toch kunnen vieren. Ze mogen het wel niet houden: "Dat is niet de bedoeling, maar als het een bepaalde emotionele waarde krijgt, dan zullen ze het misschien wel willen aankopen."

 

Meest gelezen