Foto Kurt

Dranouter en Cactus krijgen zekerheid: festivals mogen niet doorgaan

Er is zekerheid voor enkele belangrijke festivals in onze provincie. Tot en met 31 augustus mogen er van de Nationale Veiligheidsraad geen grote evenementen plaats vinden. De organisatoren van het Festival Dranouter en Cactusfestival reageren teleurgesteld, maar ook een beetje opgelucht. "Er is nu ten minste zekerheid." 

Hoewel een aantal steden en gemeenten al hadden beslist om alle grote evenementen voor deze zomer af te lassen, wachtten een aantal organisatoren nog af, onder meer die van Festival Dranouter en het Cactusfestival. Maar de Nationale Veiligheidsraad bracht nu meer duidelijkheid: tot en met 31 augustus mogen er geen grote evenementen meer plaats vinden.  Patrick Keersebilck van Cactusfestival Brugge is teleurgesteld, maar ook wel wat opgelucht: "We weten nu ten minste waar we aan toe zijn. Bovendien leek het er steeds meer op dat het een magere editie zou worden. De ticketverkoop online kelderde en er was heel veel onzekerheid over welke artiesten nog konden of wilden komen." 

Zware financiële klap

Het feit dat de festivals niet kunnen doorgaan heeft uiteraard wel grote financië gevolgen. Patrick Keersebilck: "Hoe groot de impact is moeten we nog eens grondig bekijken, maar we zullen dit inderdaad voelen. We hadden gehoopt om een nieuw muziekcentrum te kunnen bouwen. De kans is zeer reëel dat die plannen uitgesteld moeten worden." Voor het Festival Dranouter zijn de gevolgen mogelijk nog groter. "Je moet dat bekijken als een winkel die één jaar lang zijn deuren moet dicht doen", zegt organisator Bavo Vanden Broeck. "Wij werken één jaar lang aan één groot evenement. Als dat niet kan doorgaan, dan hebben we effectief een jaar voor niets gewerkt. Ook wij moeten nog eens bekijken wat dit nu precies betekent en in hoeverre dit het voortbestaan van het festival in gevaar brengt. Veel zal afhangen van steunmaatregelen of andere initiatieven die ons moeten helpen om dit te boven te komen." 

Meest gelezen