James Arthur Photography

Drie vierde van personeel en bewoners woonzorgcentrum Wachtebeke is besmet met coronavirus

Woonzorgcentrum De Mey in Wachtebeke is zwaar getroffen door het coronavirus. 77 procent van alle bewoners en personeel blijkt besmet te zijn met het virus. De bewoners worden van elkaar gescheiden in aparte afdelingen en de zieke personeelsleden worden vervangen. “De solidariteit is groot, we hebben interims, stagiairs en ziekenhuispersoneel dat ons tijdelijk komt helpen”, zegt burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders).

In verschillende woonzorgcentra werden alle personeelsleden en bewoners getest op het coronavirus. De resultaten van die testen vallen tegen in woonzorgcentrum De Mey in Wachtebeke. Uit de testen blijkt dat meer dan drie vierde van alle personeelsleden en bewoners besmet is met het coronavirus.

Slechte resultaten

Het woonzorgcentrum was vragende partij om iedereen te laten testen op het coronavirus. “We wisten dat een aantal mensen ziek waren, maar we wilden iedereen testen zodat we het woonzorgcentrum konden opsplitsen in twee afdelingen, een positieve en een negatieve afdeling”, legt burgemeester Rudy Van Cronenburg uit. “We zijn dus heel tevreden dat iedereen nu getest is, maar de resultaten vallen erg tegen.”

In het rusthuis wonen en werken in totaal 124 mensen. “52 personeelsleden en 44 bewoners testten positief, er zijn slechts 17 personeelsleden en 11 bewoners die negatief testten op het coronavirus”, klinkt het bij burgemeester Van Cronenburg. 

Nu is er beschermingsmateriaal en zijn er testen, voordien was het dweilen met de kraan open

Burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders)

Belangrijk is wel dat niet iedereen in het woonzorgcentrum fysiek ziek is. “Heel wat mensen die besmet zijn, tonen geen symptomen. Slechts een aantal van de bewoners en personeelsleden is ook echt ziek.” Dankzij de testen is er nu wel duidelijkheid in het woonzorgcentrum. “Voordien was het dweilen met de kraan open. We wisten dat er mensen ziek waren, maar er waren ook mensen die besmet waren zonder symptomen.”

Alles scheiden

Het woonzorgcentrum doet er nu alles aan om de besmetting in te dijken. “We hebben een afdeling voor Covid-positieve mensen en een afdeling voor Covid-negatieve mensen. Die afdelingen zijn strikt gescheiden, eigenlijk hebben we nu twee rusthuizen”, legt Van Cronenburg uit.

Aangezien er heel wat personeelsleden positief testten op het coronavirus, moeten zij vervangen worden. “We doen beroep op uitzendkrachten, stagiairs van scholen en medewerkers van Gentse ziekenhuizen. Er zijn ook personeelsleden die al ziek zijn geweest en nu eenmaal genezen, resistent zijn en terug aan het werk kunnen.” Verder worden een aantal diensten uitbesteed om personeel te sparen. “De maaltijden laten we nu uitbesteden want een deel van het keukenpersoneel bleek ook besmet. Er is een bedrijf die eten maakt voor de Covid-positieve afdeling en een voor de Covid-negatieve afdeling.”

Er is veel solidariteit want iedereen in Wachtebeke kent wel iemand in het woonzorgcentrum

Burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders)

“We moeten creatief zijn om oplossingen te vinden, maar de hele gemeente is ermee betrokken”, zegt Van Cronenburg. “Er is enorm veel solidariteit, iedere week staat hier wel iemand te zingen en daar putten wij onze kracht uit.”

kasto80

Meest gelezen