Geen Gentse Feesten komende zomer: "Eerste keer in 101 jaar dat ze niet doorgaan"

"Het zal de eerste keer in 101 jaar zijn dat de Gentse Feesten niet doorgaan. Dat is natuurlijk bijzonder jammer, maar ik heb begrip voor de beslissing en ben ervan overtuigd vele Gentenaars met mij." Dat zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) in een reactie op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad.

De Nationale Veiligheidsraad had beslist dat er tot en met 31 augustus geen massa-evenementen zoals festivals kunnen plaatsvinden. De Gentse Feesten, gepland van 17 tot 26 juli, zullen dus niet doorgaan.

"Na overleg met de sector heeft de Stad Gent een aanpak om organisatoren te steunen. Het leeuwendeel van de subsidies aan organisatoren wordt geheroriënteerd om ze in staat te stellen om de editie van 2020 te overbruggen, en op een andere manier toch artiesten te programmeren en publiek te bereiken", zegt het Gentse stadsbestuur.

De Stad Gent voorzag voor de organisatie van de Gentse Feesten ruim 900.000 euro om de pleinorganisatoren, Miramiro, Circusplaneet en Puppetbuskers te ondersteunen. Nu de Gentse Feesten worden afgelast, zal de Stad Gent die organisatoren tot 80 procent van de voorziene subsidie uitbetalen. 

Nicolas Maeterlinck

"Het is van de periode van de Eerste Wereldoorlog geleden dat de Gentse Feesten niet zijn doorgegaan. Maar het laatste dat we willen, is dat het virus ook de toekomstige edities van de Gentse Feesten hypothekeert", stelt Annelies Storms, schepen van Evenementen en Feesten. Er komt geen light-versie van de Gentse Feesten en ook voor de kleinschaligere Patersholfeesten kan onvoldoende social distancing geregeld worden.

Ook de organisatoren van Gent Jazz hadden de bui al zien hangen. "We begrijpen de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad uiteraard, maar dat maakt ze niet minder onprettig. Voor het publiek, voor ons, voor al onze collega's en voor alle muzikanten, geluidstechnici, podiumbouwers, foodtrucks." Het festivalbestuur zal binnen enkele dagen beslissen wat er moet gebeuren voor wie al tickets kocht.

Bekijk het gesprek met burgemeester Mathias De Clercq uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen