Radio 2

Gemeente Assenede doet oproep na doodgereden lammetjes: "Hou je aan de snelheid, aub"

Er zijn de afgelopen 2 weken in Assenede al 2 lammetjes doodgereden in de Braakmanstraat. De gemeente laat de dieren de bloemrijke dijken begrazen als deel van het ecologisch beheer van de omgeving. "Jammer genoeg zijn er al 2 kleine lammetjes aangereden. We roepen op om de snelheid te respecteren", zegt schepen Servaas Van Eynde (Samenplus). 

"Er lopen ondertussen al een 10-tal volwassen schapen rond met ongeveer 10 lammetjes, maar er zijn nu al 2 van die kleintjes doodgereden", zegt schepen Servaas Van Eynde (Samenplus). Het valt op dat er meer lammetjes zijn maar dat is normaal in deze periode. Rond maart en april worden de meeste lammetjes geboren tijdens de 'lammertijd'. Een gevaarlijke situatie, legt de schepen uit: "De dieren worden aangereden doordat chauffeurs de snelheid niet respecteren."

Als chauffeurs de snelheid zouden respecteren, dan zie je de lammetjes, ook 's nachts.

Schepen Servaas Van Eynde (Samenplus)

Oproep

"De Braakmanstraat is niet verlicht en de schapen lopen gewoon op de weg. Maar als de snelheid van 30 kilometer per uur zou gerespecteerd worden, dan ga je de dieren 's nachts ook wel opmerken.' De gemeente hoopt nu met een oproep meer gehoor te vinden bij de chauffeurs. "We roepen op om de snelheid te respecteren en attent te zijn op de aanwezigheid van de dieren."

We vragen aan iedereen die in de Braakmanstraat passeert om respect te tonen voor de schapen en lammetjes.
Schepen Servaas Van Eynde (Samenplus)

Minder verkeer, dus sneller?

Er is minder verkeer op de weg.  Dat zou dus kunnen verklaren dat chauffeurs een beetje meer duwen op het gaspedaal.  "Dat zou een verklaring kunnen zijn. Maar het is moeilijk vast te stellen of de mensen hun rijgedrag nu anders is en ze misschien minder goed opletten in deze periode." Maar het zou ook een andere reden kunnen hebben: "Mensen gaan langs die straat om naar hun werk te gaan. Die komen soms van iets verder en door het afsluiten van een aantal grensovergangen zoeken ze dan de kortste route. Dan kennen ze die baan ook niet zo goed en beseffen niet dat er schaapjes lopen."

Elektrische snelheidsborden

"Jaarlijks worden een aantal van die dieren aangereden. Nu het opnieuw is gebeurd gaan we samen met de gemeente bekijken of we de elektrische snelheidsborden kunnen plaatsen. Dan zal het veel duidelijker zijn voor de chauffeurs dat ze zich moeten houden aan de snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur." De gemeente vraagt ook aan wandelaars om hun honden aan de leiband te houden en de schaapjes niet te voederen.

kasto80

Meest gelezen