Gent wil fiets- en voetpaden uitbreiden om veiligheid te garanderen: “Er zijn nu meer zwakke weggebruikers dan anders”

De stad Gent gaat na of delen van de stad woonerf kunnen worden zodat fietsers en wandelaars op straat mogen. Er zijn vandaag meer zwakke weggebruikers waardoor de veiligheid op smalle fiets- en voetpaden niet altijd gegarandeerd kan worden. Gent gaat na in welke straten een aanpassing mogelijk is als de coronamaatregelen verlengd worden. "Vooral langs het water en bij parken zijn er nu veel zwakke weggebruikers, dus daar is het zeker nodig", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen).

Tijdens de coronacrisis gaan meer mensen te voet of met de fiets op pad, daardoor is het soms erg druk op fiets- en voetpaden. Om social distancing toch mogelijk te maken, wordt gekeken of fiets- en voetpaden in Gent uitgebreid kunnen worden.

Smalle voetpaden, vele mensen

Doordat meer mensen zich te voet of met de fiets verplaatsen tijdens de coronamaatregelen, zijn de fiets- en voetpaden  in de historische stad Gent soms te klein. "De verhoudingen kloppen niet meer waardoor de veiligheid in gedrang komt", zegt Sara Matthieu (Groen). Een mogelijkheid was om delen van de openbare weg af te zetten en in te kleuren als fiets- of voetpad. "In steden als New York geeft men een stuk van de openbare ruimte aan de fietsers en voetgangers, dat is een mogelijkheid voor Gent", aldus Sara Matthieu. 

Ook reglementair op de weg

Het probleem was ook schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw, Filip Watteeuw (Groen), niet ontgaan: "De voetpaden in Gent zijn historisch heel smal, 1,5 meter afstand houden is er niet altijd mogelijk. De makkelijkste oplossing die ook juridisch kan, is niet om de straat in te palmen met obstakels maar om bepaalde delen van de stad in te kleuren als woonerf." Op een woonerf mogen voetgangers de openbare weg vrij gebruiken en moeten autobestuurders hen voorrang verlenen.

"Vandaag gaan we na of dat mogelijk is en waar we zo'n woonerf zouden plaatsen. Mensen gebruiken nu vooral wegen langs het water en bij parkjes, daar ligt onze focus", aldus schepen Watteeuw.

kasto80

Meest gelezen