Gevangenen maken 35.000 mondmaskers en krijgen felicitaties van koning Filip: "Blijf in uw kot, wij doen dat ook!"

In de textielateliers van Belgische gevangenissen hebben gedetineerden al 35.000 mondmaskers gemaakt om de coronacrisis mee te helpen bestrijden. "Zo kunnen we iets terugdoen voor de maatschappij".  Koning Filip belde 3 gevangenen in Oudenaarde op om hen te bedanken.

De naaiateliers in de gevangenissen draaien momenteel op volle toeren. Voor de coronacrisis maakten ze er vooral kledij, zowel voor gedetineerden als voor externe bedrijven. Met de stijgende vraag naar mondmaskers gooiden de gevangenissen tijdelijk het roer om.  Op 1 maand tijd produceerden ze  samen meer dan 35.000 mondmaskers. Zéker de helft daarvan komt uit Oudenaarde. "Een bedankje waard'" dacht ook koning Filip. Hij belde enkele gevangenen op.  

Ik voelde me erg nederig toen de koning met me sprak

Gevangene die meehelpt in de textielateliers in Oudenaarde

“Dat doet wel iets met je”, getuigt een gedetineerde aan de telefoon bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Samen met 2 anderen sprak hij onlangs over zijn werk met koning Filip. “Ik voelde me op dat moment even nederig. Skypen met de koning doe je nu eenmaal niet elke dag. Onlangs kregen we ook een bedankingskaartje van een vrouw uit Temse. We hebben onze fouten gemaakt, maar bij deze tonen we hopelijk dat we geen slechte mensen zijn.”

"We werken 7 op 7 om zoveel mogelijk te produceren"

Het is dan ook alle hens aan dek in Oudenaarde. De bestellingen blijven binnenkomen. Vorige week waren de naaimachines zelfs 7 op 7 bemand. “We zijn net gestart met een nieuwe order van 22.000 mondmaskers. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het virus snel zal verdwijnen. Ook wij blijven dus nog even bezig. Normaal had ik deze week vrijaf, maar kijk: ik ben weer van dienst", lacht één van de gevangenen. "Het doet ons deugd: we dragen ons steentje bij en doen iets terug voor de maatschappij.”

Volgens de man draait het voor de gedetineerden niet om de erkenning. “We verdienen geen extra kansen omdat we vandaag mondmaskers maken. We willen ons gewoon - net zoals anderen - nuttig maken. Al is het maar iets kleins: alle beetjes helpen.”

We blijven sowieso in  ons kot, we vragen nu van iedereen hetzelfde

Gevangene die meehelpt in de textielateliers in Oudenaarde

Een boodschap voor de buitenwereld? Ook die klinkt luid én duidelijk. “Een goede gezondheid voor iedereen. Maar ook: ‘blijf in uw kot’, zoals onze minister het zo duidelijk zegt.  Wij doen dat ook. Als iedereen zijn best doet, zijn we er sneller vanaf.”

kasto80

Meest gelezen