Maxime Anciaux - All rights reserved

Liveblog - Eén bezoeker per bewoner woonzorgcentra? Forse kritiek uit sector, Wilmès: "Mogelijkheid, geen verplichting"

Er komt forse kritiek op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om één bezoeker per bewoner in het woonzorgcentrum toe te laten. De sector noemt het "onverantwoord", minister van Welzijn Wouter Beke vraagt uitstel. Premier Sophie Wilmès benadrukt dat het een mogelijkheid is, geen verplichting. Ondertussen zijn ook alle maatregelen verlengd tot 3 mei. Alle massa-evenementen tot eind augustus zijn verboden. Volg alles ook op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Wilmès reageert op kritiek woonzorgcentra: "Het is een mogelijkheid, geen verplichting"

Premier Sophie Wilmès blijft achter de beslissing staan om één bezoeker toe te laten per bewoner in een woonzorgcentrum of instelling voor mensen met een handicap. "Deze beslissing is in overleg gebeurd binnen de Nationale Veiligheidsraad, waar ook de minister-presidenten inzitten", zegt haar woordvoerder aan VRT NWS. "Het is geen verplichting. De centra die het willen doen, kunnen dat doen. Als ze meer tijd nodig hebben, dan kan dat. Eenzaamheid is een groot probleem. We willen onze ouderen en de mensen met een handicap niet in de steek laten."

De woonzorgcentra hadden vanavond veel kritiek op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. "Onverantwoord", klonk het onder meer. En niemand lijkt van plan de beslissing uit te voeren. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vraagt om de beslissing uit te stellen.

Tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen open, bewoners woonzorgcentra mogen één bezoeker krijgen

"Hoewel de verspreiding van het virus vertraagt, is de crisis nog niet achter de rug", zegt premier Sophie Wilmès op de persconferentie. Daarom worden de bestaande maatregelen verlengd tot 3 mei. De tuincentra en de doe-het-zelf-zaken mogen vanaf nu zaterdag wel openen, onder dezelfde voorwaarden als de winkels die nu al open zijn. Daarnaast mogen de bewoners van woonzorgcentra en instellingen voor personen met een handicap voortaan het bezoek krijgen van één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van ziekte gehad hebben. 

Dit is géén versoepeling van de maatregelen, zegt Wilmès. "De basisregels blijven behouden en moeten absoluut gerespecteerd worden. Niemand wil dat de hele bevolking gestraft wordt doordat enkelen minder alert worden. De politie zal blijven controleren. We rekenen op uw burgerzin en gezond verstand. Als het niet mogelijk is om een veilige afstand te houden op een bepaalde plek, kunt u beter op een ander moment terugkeren."

Lees meer in dit artikel:

Wat heeft de Veiligheidsraad nu beslist? Goedele Wachters vertelt helder wat wel en niet mag

De Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen een update gegeven. De huidige regels werden verlengd tot 3 mei. Tuincentra en doe-het-zelf-winkels mogen wel terug openen. Bewoners van woonzorgcentra mogen vanaf nu bezoek krijgen, van 1 vastgelegde persoon. Massa-evenementen zoals festivals mogen tot 31 augustus niet doorgaan. Journaalanker Goedele Wachters legt in deze video uit wat nu juist wel en niet mag.

Videospeler inladen...

Op 10 mei is het moederdag... gaan we onze mama zelf een bloemetje kunnen geven?

Op 10 mei is het moederdag. Of we op die dag zelf een bloemetje of een knuffel aan onze mama gaan kunnen geven, is nog lang niet zeker. “Daar ga ik morgen over nadenken”, zegt viroloog Marc Van Ranst in “Vandaag”. “We moeten iets kunnen doen voor moederdag. Dat is belangrijk. (stilte) Het is een hele moeilijke. Een knuffel geven aan de mama op 10 mei zou schoon zijn, maar eerlijk gezegd dat gaat niet eenvoudig zijn.”

Videospeler inladen...

Nederlandse minister acht breed gebruik mondkapjes "niet wenselijk"

In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes "niet wenselijk". De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat nadat beide buurlanden van Nederland hadden laten weten dat ze het gebruik van mondkapjes zullen aanbevelen. "We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben, moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken."

Viktor Cap 2013 (Viktor Cap 2013 (Photographer) - [None]

Viroloog Van Ranst: "Voor veel mensen in woonzorgcentra is deze richtlijn welkom"

“Voor veel mensen in woonzorgcentra is deze richtlijn welkom”, zegt viroloog Marc Van Ranst in “Vandaag” op Eén. “Sommige mensen vereenzamen en hebben contact nodig. Maar: is dit het goede moment? Woonzorgcentra hebben nu al weken veel werk. Als ze dan ook nog eens met bezoek moeten rekening houden, als ze dat bezoek beschermingsmateriaal moeten geven dat ze tot enkele weken geleden zelf niet hadden, dan is dat niet eenvoudig. De randvoorwaarden voor bezoek moeten dus zeker vervuld zijn: er moet genoeg beschermingsmateriaal zijn en het bezoek kan niet elke dag gebeuren.”

De vraag wiens idee deze richtlijn was, gaat Van Ranst uit de weg. “De timing is waarschijnlijk niet zo gelukkig en dit had met de sector moeten worden besproken. Het kan niet zijn dat die naar de Veiligheidsraad moet luisteren om te ontdekken dat ze bezoek gaat krijgen. Wetenschappers moeten wetenschappelijk advies geven. We mogen ons vooral niet met politiek bezighouden. Als men van wetenschappers verwacht dat ze met de zorgkoepels gaan praten en met alle sectoren gaan afstemmen… Daar stopt onze taak misschien ook wel. Hier moet iedereen samenwerken. Mensen voor verrassingen plaatsen, is niet de goeie manier.”

Videospeler inladen...

“Dit toont aan met welke problemen we nog te maken gaan krijgen. Dit is 1 detail dat wordt teruggeschroefd. Maatregelen nemen, is makkelijk. Een A4’tje en je hebt de meest ongeziene maatregelen in de geschiedenis. Om die terug te draaien, heb je dikke draaiboeken nodig. Er is veel meer discussie over en het is politiek veel meer beladen.”

“Wat de Veiligheidsraad beslist, kan die ook weer intrekken”, besluit Van Ranst. “Het is nu aan de gemeenschappen om dit verder te bekijken. Ook op dat niveau zal er een beslissingsmoment zijn over hoe, of en wanneer ze die richtlijnen interpreteren. Daar kan dan nog aan gesleuteld worden en dat zou verstandig zijn.”

Directrice woonzorgcentrum: "Het is te laat, de telefoon staat roodgloeiend. Alsof we niets anders te doen hebben"

Naiké Costa, de directrice van woonzorgcentrum Sint-Jozef Assenede, is vrij fors over het plan om een bezoeker per bewoner van een woonzorgcentrum toe te laten. Volgens haar is het niet doorgesproken met de sector en dat had moeten gebeuren. "Het is te laat. Telefoon staat roodgloeiend. De sector zal opnieuw de brokken moeten lijmen. Alsof we niets anders te doen hadden."

"Dit is niet haalbaar", zegt ze nog aan VRT NWS. "Uiteraard zou ik niet liever willen dan dat onze bezoekers weer contact kunnen hebben, want sommigen zijn verdrietig. Maar voor de gezondheid van onze medewerkers is dit een slechte beslissing."

Nog geen beslissing over Antwerpse Sinksenfoor of Zomer Van Antwerpen

De Nationale Veiligheidsraad heeft dan wel beslist dat massa-evenementen deze zomer niet kunnen doorgaan, voor heel wat evenementen is het nog onduidelijk of die maatregel ook voor hen geldt. Het stadsfestival Zomer Van Antwerpen zegt de mogelijkheid van een aangepast programma nog niet overboord te gooien en ook over de Sinksenfoor bestaat volgens de stad nog geen duidelijkheid.

Brico opent zaterdag, Gamma overlegt nog

Doe-het-zelfketen Brico start meteen met de voorbereidingen om vanaf zaterdag weer klanten in zijn circa 150 winkels in België te ontvangen. "We zullen klaar zijn om te openen. We hadden intussen al heel wat voorbereidingen gedaan. Sommige dingen hadden we al voor de sluiting toegepast, zoals het regelen van de toegang of plexiglas aan de kassa's."

Bij concurrent Gamma, dat 86 doe-het-zelfzaken telt in ons land, was men verrast over de beslissing van de veiligheidsraad. Daar weten ze nog niet wanneer de winkels weer open kunnen gaan. 

Meest gelezen