Videospeler inladen...

Marc Van Ranst over protest tegen bezoek in woonzorgcentra: "Toont aan met welke problemen we nog gaan te maken krijgen"

Het protest tegen de richtlijn om 1 bezoeker per bewoner in woonzorgcentra toe te laten, toont aan dat elke versoepeling van een coronamaatregel met heel wat discussie zal gepaard gaan. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "Vandaag" op Eén. De Veiligheidsraad had die richtlijn volgens hem vooraf wel met de sector moeten bespreken. Ook zijn collega's uiten reserves bij de richtlijn.

Van de Nationale Veiligheidsraad mogen bewoners van woonzorgcentra voortaan 1 bezoeker (en altijd dezelfde) ontvangen als zij of hij de voorbije 2 weken geen symptomen van ziekte heeft vertoond. Vanuit de sector is meteen forse kritiek gerezen tegen deze richtlijn en ook virologen zijn er niet onverdeeld gelukkig mee.

“Voor veel mensen in woonzorgcentra is deze richtlijn welkom”, zegt viroloog Marc Van Ranst in “Vandaag” op Eén. “Sommige mensen vereenzamen en hebben contact nodig. Maar: is dit het goede moment? Woonzorgcentra hebben nu al weken veel werk. Als ze dan ook nog eens met bezoek moeten rekening houden, als ze dat bezoek beschermingsmateriaal moeten geven dat ze tot enkele weken geleden zelf niet hadden, dan is dat niet eenvoudig. De randvoorwaarden voor bezoek moeten dus zeker vervuld zijn: er moet genoeg beschermingsmateriaal zijn en het bezoek kan niet elke dag gebeuren.”

De vraag wiens idee deze richtlijn was, gaat Van Ranst uit de weg. “De timing is waarschijnlijk niet zo gelukkig en dit had met de sector moeten worden besproken. Het kan niet zijn dat die naar de Veiligheidsraad moet luisteren om te ontdekken dat ze bezoek gaat krijgen. Wetenschappers moeten wetenschappelijk advies geven. We mogen ons vooral niet met politiek bezighouden. Als men van wetenschappers verwacht dat ze met de zorgkoepels gaan praten en met alle sectoren gaan afstemmen… Daar stopt onze taak misschien ook wel. Hier moet iedereen samenwerken. Mensen voor verrassingen plaatsen, is niet de goeie manier.”

Dit toont aan met welke problemen we nog te maken gaan krijgen.

“Dit toont aan met welke problemen we nog te maken gaan krijgen. Dit is 1 detail dat wordt teruggeschroefd. Maatregelen nemen, is makkelijk. Een A4’tje en je hebt de meest ongeziene maatregelen in de geschiedenis. Om die terug te draaien, heb je dikke draaiboeken nodig. Er is veel meer discussie over en het is politiek veel meer beladen.”

“Wat de Veiligheidsraad beslist, kan die ook weer intrekken”, besluit Van Ranst. “Het is nu aan de gemeenschappen om dit verder te bekijken. Ook op dat niveau zal er een beslissingsmoment zijn over hoe, of en wanneer ze die richtlijnen interpreteren. Daar kan dan nog aan gesleuteld worden en dat zou verstandig zijn.”

Bekijk hieronder het gesprek met Marc Van Ranst in "Vandaag":

Videospeler inladen...

"Ga niet morgen of overmorgen"

"Ik denk dat het goed is dat mensen in een woonzorgcentrum nu wat bezoek kunnen krijgen", reageert viroloog Johan Neyts in "Het Journaal". "Het is psychologisch erg lastig, erg lang kan je dat niet volhouden."

"Het kan wel problemen met zich meebrengen", benadrukt hij."Ik wil morgen geen rijen mensen zien aanschuiven aan de ingang van woonzorgcentra. Laat ons het personeel van die centra de tijd geven om bezoekers te kunnen ontvangen. Ze kunnen niet plots 100 bezoekers in 1 keer krijgen, het personeel heeft het al moeilijk genoeg."

"Laat het ons erg voorzichtig doen", raadt hij mensen aan die iemand in een woonzorgcentrum willen bezoeken. "Doe het in het begin 1 keer per week en doe het nog niet morgen of overmorgen. En hou altijd afstand."

Bekijk hieronder het gesprek met Johan Neyts in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Brandversneller

Ook epidemioloog Pierre Van Damme heeft reserves bij de richtlijn. "Die is ingegeven vanuit een erg menselijke attitude", zegt hij in "Terzake". "Ik denk dat dat verdedigbaar is, maar tegelijk moeten we voorkomen dat die de epidemie als een brandversneller in een bepaalde richting gaat duwen."

"Mensen die op bezoek komen, kunnen ook zonder symptomen de voorbije twee weken met iemand in contact zijn gekomen die het coronavirus heeft", waarschuwt hij.

Bekijk hieronder het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen