Belga

Limburg klaar voor toerisme na coronacrisis: "Het is hier veilig en gezond vertoeven"

Bij de Limburgse hotels, vakantieparken en B&B's is er op dit moment nog geen stormloop in boekingen, maar onze provincie is klaar voor extra toeristen. Dat zegt Igor Philtjens (Open VLD), gedeputeerde voor toerisme, vandaag aan Radio 2 Limburg. Volgens Philtjens heeft Limburg sterke troeven om extra toeristen te ontvangen als alle coronamoeilijkheden straks achter de rug zijn. 

De kans is groot dat we deze zomer niet op vakantie kunnen in het buitenland. En daar kan de provincie Limburg de vruchten van plukken. Dat is de mening van gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens. "De onzekerheid voor de buitenlandse reizen geeft een marktpotentieel voor de binnenlandse vakanties. Dankzij de inspanningen in het verleden staat Limburg klaar met een sterk toeristisch aanbod." 

Er heerst een soort psychologische smetvrees. We moeten het consumentenvertrouwen weer aanwakkeren.

Igor Philtjens, gedeputeerde voor toerisme

Het zal er volgens Philtjens wel op aankomen om de mensen opnieuw warm te maken voor een binnenlandse trip. "De mensen zijn financieel geraakt en er heerst een soort van psychologische smetvrees. We gaan daarom een campagne opstarten om het consumentenvertrouwen weer aan te wakkeren. Limburg is een bestemming waar je veilig en gezond kan vertoeven." Philtjens geeft als voorbeeld het uitgebreide fietsroutenetwerk. "We hebben 2.000 kilometer aan fietsroutes die 42 gemeentes met elkaar verbindt, met daarnaast nog horeca en sterke attracties."

Er is wel een gat geslagen in de normale inkomsten die het toerisme normaal oplevert, geeft Philtjens toe: "De periode maart en april is normaal goed voor twintig procent van de omzet", zegt hij. Dat heeft te maken met de populariteit van de bloesems. "Daarom zetten we al jaren in op seizoensverlenging. Bijvoorbeeld door afspraken met de landbouwsector en de horeca om ook de oogst in de kijker te zetten. Want dat is, net zoals de bloesems, de moeite om naar Limburg te komen." 

Capaciteit

Als straks iedereen besluit om inderdaad de vakantie in eigen land door te brengen, heeft Limburg dan wel genoeg plaats om iedereen te ontvangen? Philtjens stelt gerust: "In de zomervakantie van 2019 hadden we een bezetting van 70%. We hebben 1.400 logies die samen goed zijn voor 43.000 bedden. Als we de bezetting kunnen optrekken richting die 100% dan is er nog potentieel om in eigen land op vakantie te gaan." 

"Vijf weken 'lockdown' laat diepe sporen na. We moeten mensen nu naar hier krijgen, niet alleen in de zomer, maar tot het einde van het jaar en bij uitbreiding ook in 2021." Maar het zal hoe dan ook niet eenvoudig zijn om het geleden verlies te herstellen zegt Philtjens. "Er zijn ook gepaste steunmaatregelen nodig, vanuit de provincie en Toerisme Limburg samen met Toerisme Vlaanderen. Daar zijn we nu hard aan aan het werken." Philtjens herhaalt nog een keer dat het écht belangrijk is om het consumentenvertrouwen weer aan te wakkeren. "Wij denken bijvoorbeeld aan een provinciale boekingsgarantie om te kunnen tussenkomen als een boeking om de een of andere reden niet kan doorgaan." 

Meest gelezen