Universiteiten en hogescholen mogen examens uitstellen door coronavirus

Het Vlaams Parlement heeft een nooddecreet goedgekeurd dat het hoger onderwijs toelaat om de examenregeling aan te passen. De examens kunnen worden uitgesteld, zelfs tot volgend academiejaar, als dat nodig is.

Door de coronacrisis wordt er aan de universiteiten en hogescholen tot het eind van dit academiejaar alleen nog digitaal les gegeven. Maar hoe zal het academiejaar aflopen? Tot nu toe was daar geen duidelijkheid over. Een decreet van de meerderheidspartijen de N-VA, CD&V en Open VLD schept nu klaarheid.

Zo kan het academiejaar verlengd worden. Normaal eindigt het jaar voor het hoger onderwijs op 30 september. Dat zal deze keer niet het geval zijn: er komt geen officiële einddatum, zodat de studenten meer tijd krijgen om hun taken en stages af te werken, die ze door het coronavirus nu niet kunnen doen.

Hogescholen en universiteiten zullen per studierichting kunnen beslissen wanneer de examenperiode precies valt en hoe die eruit zal zien. Zo kan er voor andere evaluatievormen gekozen worden. "Stel dat in een examenreglement staat dat een bepaald vak geëvalueerd moet worden met een mondeling examen", legt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) uit.

"Door het coronavirus kan dat mondeling examen natuurlijk niet doorgaan. Maar eigenlijk moet er wel een mondeling examen zijn, want dat ligt zo vast in het examenreglement. Dit decreet maakt het mogelijk om toch voor een andere examenvorm te kiezen. Zo is dat rechtsgeldig, en kan het niet juridisch aangevochten worden."

Afstuderen in juni, ook als dat in september gebeurt

Voor laatstejaarsstudenten geldt dat er op hun diploma geschreven wordt dat ze in juni zijn afgestudeerd - als ze slagen in die eerste zittijd natuurlijk. Zij kunnen dus gewoon afstuderen, en hoeven zich niet voor een extra jaar in te schrijven. Er blijft ook een tweede zittijd mogelijk.

Dylan Couck van de Vlaamse vereniging van studenten reageert tevreden: "Het is belangrijk dat we nu zekerheid hebben over hoe ons onderwijs de komende weken en maanden georganiseerd zal worden. Voor een student biedt het de mogelijkheid om dit jaar nog examens af te leggen, mogelijk in gewijzigde vorm, zodat hij of zij de vakken volgend jaar niet opnieuw moet volgen, niet opnieuw inschrijvingsgeld moet betalen, geen extra studiekrediet moet inzetten... En zo vermijden we ook dat studenten langer over hun studie moeten doen door de omstandigheden."

Toch zijn niet alle problemen daarmee opgelost volgens Couck: "Er blijven nog veel vragen over de huur van hun kot, over het verlies dat ze lijden door hun studentenjob die wegvalt, ... Maar ook daar wordt aan gewerkt."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen