Warren, Sanders en Biden tijdens een debat: toen nog rivalen, nu  bondgenoten.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Elizabeth Warren steunt nu de presidentskandidatuur van Joe Biden, maar er is een aanklacht wegens aanranding

Een dag na senator Bernie Sanders en ex-president Barack Obama heeft nu ook de Democratische senator Elizabeth Warren haar steun uitgesproken voor Joe Biden als kandidaat-president in de VS. Wel is enkele dagen geleden tegen Biden een aanklacht wegens aanranding ingediend.

De Democratische partij lijkt zich te verzamelen rond de 77-jarige senator Joe Biden, ooit vicepresident onder Barack Obama. Vanmiddag heeft ook die andere senator en voormalig tegenstander bij de Democratische voorverkiezingen Elizabeth Warren zich achter zijn kandidatuur geschaard.

Warren behoort net als Sanders overigens tot de linkervleugel van de Democraten en Biden wordt beschouwd als een meer conservatieve of een centrumfiguur, maar volgens Warren doet dat er nu minder toe dan of Biden de Republikein Donald Trump uit het Witte Huis kan verdrijven. 

Elizabeth Warren werd beschouwd als een belangrijk kanshebber om de Democratische nominatie in de wacht te slepen, maar al bij de eerste voorverkiezingen bleek ze niet aan te slaan. Biden ook niet, maar hij kon dat met een reeks plotse overwinningen bij de voorverkiezingen rechtzetten. 

Klacht wegens aanranding tegen Biden

Niets lijkt dus nu de nominatie van Joe Biden tot Democratisch presidenstkandidaat in de weg te staan, behalve één ding: zo blijkt dat een voormalig medewerkster van hem vorige week bij de politie een klacht wegens aanranding tegen Biden heeft ingediend. 

De vrouw, Tara Reade, zegt dat ze in 1993 door Biden gekust en aangeraakt is en beweert ook dat hij haar met de vinger gepenetreerd heeft. De bewering is niet nieuw en Reade zou haar verhaal al een paar keer hebben gewijzigd. Feit is wel dat ze een van de acht vrouwen is die eerder gezegd hebben dat ze door Biden ongevraagd geknuffeld werden en dat ze zich daar ongemakkelijk bij voelden. Dat is nog iets anders dan aanranding zoals Reade nu beweert. Biden geeft toe dat hij graag knuffelt, maar beweert dat dat zonder bijbedoelingen is en dat hij nu blijkbaar wel afstand houdt van vrouwen.

Juridisch kan Biden niet meer worden vervolgd, want de feiten die Reade aanhaalt, zijn verjaard. Toch is het wellicht niet toevallig dat die klachten nu naar boven komen, net nu Biden zeker lijkt van de nominatie van de Democraten. Er waren ook al wel aanklachten tegen de Republikein Trump toen die nog presidentskandidaat was, maar bij de achterban van Biden zouden dat soort vermoedens wellicht veel gevoeliger liggen. De Democraten zouden zo het verwijt krijgen dat ze vrouwen ernstig nemen als die Trump of diens opperrechter Brett Kavanaugh aanklagen, maar niet als het gaat om Biden. 

Meest gelezen