Pastoor Scherpenheuvel krijgt boete na paaswake in basiliek

De pastoor van de basiliek van Scherpenheuvel en elf medewerkers hebben van de politie een proces-verbaal gekregen voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Dat schrijft ROB-tv. Pastoor Luc van Hilst zond zaterdagavond de paaswake vanuit de Basiliek live uit via EclipsTV. Hij deed dat met enkele collega-priesters en medewerkers die de streaming verzorgden. "Er is een verbod op erediensten en een dienst streamen met elf medewerkers is dan ook een overtreding", klinkt het bij de politie. 

De paus sprak dit jaar zijn zegen 'Urbi et Orbi" uit vanuit een lege Sint-Pietersbasiliek in Rome. Ook bij onze waren de kerken en basilieken tijdens Pasen leeg. Maar in tijden van corona zijn we creatief, ook onze priesters. De traditionele paaswake werd door vele priesters live uitgezonden vanuit een lege kerk. Ook in de basiliek van Scherpenheuvel werd de paaswake zaterdagavond live uitgezonden op EclipsTV. 

Paaswake in lege kerk

"Voor heel wat mensen is Pasen een belangrijke Christelijke dag", zegt pastoor Luc Van Hilst. "Alleen is het dit jaar niet mogelijk om dat samen in de kerk te vieren. Daarom had ik gepolst of het mogelijk was dat op een of andere manier uit te zenden. En dat bleek geen probleem te zijn. Dus heb ik samen met enkele priesters en wat medewerkers de paaswake live uitgezonden met alle respect voor de afstanden en natuurlijk in een lege kerk." 

Er is een verbod op het houden van erediensten 

Politie Scherpenheuvel

Alleen was de priester niet goed op de hoogte van de coronamaatregelen en kreeg hij en de andere priesters alsook medewerkers na de viering een proces-verbaal. "Er geldt op dit moment een verbod op het houden van erediensten, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken", klinkt het bij de politie van Scherpenheuvel. "Eigenlijk mag er dus geen dienst gehouden worden, maar er is wel een uitzondering voor het streamen van diensten. Dat mag maar met een heel beperkt aantal personen en dus zeker geen 12 mensen." 

Verwarrend dat een begrafenis met 15 onbekende mensen wel mag

Luc Van Hilst, pastoor Basiliek Scherpenheuvel

Pastoor Luc Van Hilst legt zich neer bij de beslissing en laat het parket haar werk doen. "Ik ga mij nu niet verzetten tegen dat pv al is het natuurlijk allemaal heel verwarrend. Een begrafenis met 15 mensen die ik niet ken mag dan wel, maar een uitzending van de paaswake met mensen die ik wel ken, mag dan niet. Maar goed, als het niet mag, dan mag het niet hé." 

Incidentje met kelk

Al was er wel nog een opvallend beeld tijdens de uitzending. Pastoor Luc van Hilst dronk samen met een priester uit dezelfde beker. "Ja, dat is iets wat we nooit doen, maar door de tijdsdruk is het gebeurd. Maar kijk, we wonen allemaal onder hetzelfde dak."

Meest gelezen