Radio 2

Stad Gent vangt kinderen op in "bubbels" om coronabesmettingen te vermijden tijdens paasvakantie

Bijna 600 kinderen worden tijdens deze paasvakantie door personeel van stad Gent opgevangen zodat hun ouders kunnen gaan werken. De dienst is er voor mensen met cruciale beroepen én voor kwetsbare ouders.  

Voetballen, verse smoothies drinken én schilderen onder de stralende zon: op de stedelijke buitenschoolse opvang Duimelotje in Sint-Amandsberg lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De kinderen schijnen even te ontsnappen aan de zorgen van de wereld, maar voor het personeel is het aanpassen. “Het contact is natuurlijk anders”, getuigt begeleidster Lien Eeckhout. “Veel kinderen zoeken fysiek contact op, maar een knuffel is momenteel geen optie. Niet makkelijk, maar het is in het belang van iedereen zijn veiligheid.”

Leerkrachten ontlasten

Lien is één van de 250 medewerkers die momenteel instaat voor noodopvang tijdens de paasvakantie. De Vlaamse regering legde eind maart de organisatie hiervan bij de steden en gemeenten. Gent besliste om geen leerkrachten in te zetten én rekent op haar eigen Dienst Kinderopvang.

“We willen onze leerkrachten zoveel mogelijk ontlasten tijdens de vakantie. Zo krijgen ze ademruimte voor verlof en om zich voor te bereiden op hun taken na de paasvakantie”, verduidelijkt bevoegd schepen Elke Decruynaere (Groen). “We zijn dan ook énorm dankbaar dat de kinderbegeleiders bereid zijn om dit op hen te nemen.

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Spelen in een bubbel

De noodopvang is voor alle Gentse kinderen - van 2,5 tot 14 jaar jong - van ouders met een cruciaal beroep. Ook sociaal of medisch kwetsbare kinderen komen in aanmerking, net zoals kinderen met een moeilijke thuissituatie. 

De kinderen zijn verdeeld in 90 ‘contactbubbels’ over 53 locaties. Dat zijn groepjes die al contact hadden tijdens de noodopvang op school. Het aantal kinderen in zo’n bubbel varieert dan ook sterk: van 2 tot 20. Ze worden zoveel mogelijk opgevangen in hun eigen school of op een locatie dicht bij huis. Ook in de niet-stedelijke scholen worden - op enkele uitzonderingen na - stedelijke kinderbegeleiders ingezet.

Het is dus een hele organisatie én aanpassing voor de medewerkers.  Al zien ze het in Sint-Amandsberg zeker nog zitten. “Uiteindelijk spelen we met de kinderen zoals anders, maar gewoon met de nodige afstand", besluit Lien. "We hebben net wat geschilderd op de speelplaats. Wat we deze middag gaan doen, weet ik nog niet. We zullen zien waar ze straks zin in hebben.”

Radio 2
kasto80

Meest gelezen