Concertphotographers.be

Streep door festivalzomer: geen massa-evenementen tot en met 31 augustus, "enige juiste beslissing"

Zoals verwacht heeft de Veiligheidsraad vanavond ook een beslissing genomen over de evenementen die deze zomer zouden plaatsvinden. Tot en met 31 augustus mogen er geen massa-evenementen, en dus ook geen festivals, worden georganiseerd. Dat heeft gevolgen voor Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop, maar ook voor heel wat middelgrote festivals, concerten en een hele keten van leveranciers.  Er komt wel een tegoedbon voor wie een festivalticket had en voor sommige festivals blijven de tickets al meteen geldig voor de editie van volgend jaar. 

De festivalzomer hing al enkele weken aan een zijden draad en nu is het doek definitief gevallen. Geen massa-evenementen tot en met 31 augustus, dat is het strenge verdict van de Nationale Veiligheidsraad. De experts gaven het al van bij de start van de coronacrisis aan: het is nu niet wijs om massa's mensen, bezoekers uit België en vaak ook van ver daarbuiten, samen te brengen op onze festivalweides. Deze beslissing heeft het voordeel van de duidelijkheid, benadrukken de organisatoren van de grote festivals.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat voor 3 mei de definitie van massa-evenement ook verfijnd zal worden, maar dat de beslissing nu al genomen is om zekerheid te bieden aan de organisatoren van de grote festivals. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) definieerde een massa-evenement al als "alles waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden".  Volgende week is er een nieuwe veiligheidsraad waar ook de toekomst van kleinere evenementen bekeken wordt.

Graspop, dat dit jaar zijn 25e verjaardag zou vieren, gaat die nu volgend jaar vieren van 17 tot en met 20 juni 2021. "Iedereen voelde de bui wel hangen, maar het is nu eenmaal zo", klonk het in eerste reactie bij StuBru. "Ik denk dat heel veel festivalgangers uit het buitenland hier ook niet meer zouden geraakt zijn. Voor ons primeert de gezondheid van de festivalgangers, de artiesten en de medewerkers. Het festival wordt niet geannuleerd, wij verschuiven het festival naar 2021. We gaan het kopiëren en gaan opnieuw voor 4 dagen. En we proberen zoveel mogelijk artiesten van 2020 op de affiche van volgend jaar te zetten." Alle praktische vragen, kan de organisatie nog niet beantwoorden. "We gaan iedereen die een ticket heeft, mailen. Tickets worden misschien verschoven naar volgend jaar of terugbetaald. Maar mensen moeten even geduld hebben, het is ook hier alle hens aan dek om dat alles te organiseren. Het ging een topeditie worden, maar in 2021 staat Graspop er opnieuw." 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het was geen grote verrassing, maar we zijn blij dat de beslissing genomen is.

Debby Wilmsen, Tomorrowland

Ook Dour Festival laat weten dat er met de ticketpartners verschillende pistes onderzocht worden en vraagt enig geduld van de festivalgangers. "We kijken vooruit, naar betere dagen. We zijn veerkrachtig. We blijven positief ingesteld. We gaan plannen maken voor volgende zomer. Want dan willen we er weer staan."

Ook het dancefestival Tomorrowland in Boom dat tijdens twee opeenvolgende weekends 400.000 bezoekers lokt uit verschillende landen gaat niet door. Het niet kunnen organiseren van de twee weekends zal een enorme sociaal-economische impact hebben, klinkt het.  "Het komt zeker aan", reageert Debby Wilmsen van Tomorrowland bij VRT NWS. "We hadden al een vermoeden. Het was geen grote verrassing, maar we zijn blij dat de beslissing genomen is. Zo'n festival organiseren heeft veel impact. Maar wij zijn slechts het topje van de ijsberg, daaronder zitten honderden leveranciers, artiesten en duizenden medewerkers.  Er zijn heel veel betrokkenen, lokale handelaars, hotels in Antwerpen en Brussel. Een hele sector zit nu "op zijn gat"."

De 16e editie van Tomorrowland zal plaatsvinden in de zomer van 2021 (16-18 juli en 23-25 juli) "De puzzel van de verzekering moeten we nog leggen", gaat Wilmsen verder. "We gaan nu in eerste instantie contact leggen met onze buren, ook het buurtfeest wordt verplaatst naar 2021. Ons festival was volledig uitverkocht, heel veel mensen hebben heel veel moeite moeten doen om aan een ticket te geraken, we gaan die allemaal overzetten naar volgend jaar. We hebben een ruilkassa en die zetten we elk jaar in. Als mensen nu al weten dat ze volgend jaar niet willen komen, dan kunnen ze langs daar hun ticket doorverkopen.  Mensen moeten wel een beetje geduld hebben, 400.000 tickets behandelen, dat is heel veel werk." De organisatie van Tomorrowland zit trouwens ook nog met de afhandeling van Tomorrowland Winter, dat eerder dit jaar geannuleerd werd in Frankrijk als gevolg van de coronacrisis.  

Bekijk hieronder de reactie van Debby Wilmsen: 

Videospeler inladen...

Ook Live Nation, dat de festivals in Werchter organiseert, reageert: "Het wordt een zomer zonder Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique. Dat is de enige juiste beslissing. Ze overvalt ons niet. Het lag in de lijn der verwachting en we hebben er enkel groot begrip voor. De gezondheid en veiligheid van festivalgangers, van artiesten, van crew, van vrijwilligers is onze grootste prioriteit. De richtlijnen van overheden volgen. Verantwoordelijkheid nemen. Zorg dragen voor jezelf en geliefden. Het virus een halt toeroepen. Daar draait het nu om. Onze festivals nemen een pauze, de voorbereidingen worden stopgezet. In 2021 staan we er opnieuw."

Dit is de enige juiste beslissing. 

Live Nation, organisator van TW Classic, Werchter Boutique en TW Classic.

"Er zei hier net iemand: het doet pijn aan mijn hart, wel aan het mijne ook", reageerde Nele Bigaré, woordvoerster van Live Nation, bij StuBru. "Wij begrijpen en steunen de beslissing. Het treft ons en onze sector heel hard, maar het is op dit moment de enige juiste beslissing. Nadat het nieuws van de annulatie van de Europese tournee Pearl Jam gekomen was, was het al heel duidelijk dat de kans heel klein was dat het festival nog zou kunnen doorgaan."

Iedereen die een ticket had, zal persoonlijk op de hoogte gebracht worden. "Er zijn zoveel toeleveranciers (freelancers, cateraars, mensen van licht, geluid en video, podium- en tentenbouw) ook die betrokken zijn in dit verhaal. Onze bloeiende sector moet nu echt wel ondersteund worden."

Met de artiesten lopen momenteel al onderhandelingen voor een terugkeer in 2021.  "Er zijn er die zullen terugkomen, er zijn er bij wie dat niet zal lukken, dat is afwachten. Op dit moment is het moeilijk om daar al een pasklaar antwoord op te hebben." Rock Werchter had dit jaar bijvoorbeeld The Strokes op de affiche. De Amerikaanse band zou pas voor de tweede keer optreden in ons land, hun vorige passage in België dateerde al van 2002. 

Herman Schueremans: "Festival met Belgische line-up in september geen goed idee"

Herman Schueremans bevestigt in een reactie aan VRT NWS dat Rock Werchter verschillende artiesten graag zou terugzien, hij mikt onder meer op een terugkeer van Pearl Jam. "Pearl Jam heeft al beloofd dat ze volgend jaar terugkomen naar Europa, dat is al veelbelovend, een aantal acts hebben dezelfde intenties."

"Het verenigingsleven in Rotselaar en omgeving krijgt nu ook wel een enorme knauw", gaat Schueremans verder. "Al die mensen werkten als vrijwilliger voor hun vereniging op onze festivals en verdienden daar een centje bij. We moeten ons bezinnen en kalm blijven en er heel snel tegenaan gaan voor volgend jaar. "

Ik zal al heel blij zijn als de indoor shows vanaf half september al kunnen herbeginnen. 

Herman Schueremans over alternatief festival met volledig Belgische line-up

Een mogelijk alternatief dat door de sector nog geopperd werd: een festival met een volledig Belgische line-up organiseren in september, is volgens Schueremans wel geen goed idee.  "Ik denk dat we dat ook heel nuchter moeten bekijken. Het heeft geen zin om deze offers te brengen en dan in september bij te dragen aan de heropflakkering van het virus. Ik zal al heel blij zijn als de indoor shows vanaf half september al kunnen herbeginnen. Ik denk dat we de zaken heel realistisch moeten bekijken. We moeten doen wat we moeten doen: in ons kot blijven, zoals minister Maggie De Block zegt, onze handen wassen en onszelf allemaal relativeren in het belang van het algemeen welzijn."

Pukkelpop: "90% van onze acts lagen vast, maar bewust nog niet gecommuniceerd"

Bij  sommigen leefde nog de hoop dat Pukkelpop, dat normaal van 20 tot en met 23 augustus zou plaatsvinden, eventueel gespaard zou blijven en op de kalender zou kunnen blijven staan, maar de beslissing van de overheid voor grote evenementen loopt al meteen tot eind augustus. "We voelden al dat het stilaan aan het opschuiven was en dat het veel langer zou duren dan wij een maand of enkele maanden geleden gedacht zouden hebben", legt Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine uit aan VRT NWS.  "Ik vind het heel erg voor de Pukkelpoppers, maar ook voor iedereen die hier achter de schermen aan meewerkt. Maar de prioriteit ligt bij de gezondheid en bij de veiligheid van de festivalgangers. "

"Wij hadden 90% van onze acts al vastliggen, maar wij hadden nog niets gecommuniceerd en ook de ticketverkoop nog niet opgestart. Wij hebben daarmee gewacht omdat we het voelden aankomen. Wij hoopten dat het eind april voorbij zou zijn, maar niets is minder waar. Wij hebben een heel aantal acts waarvan we overtuigd zijn dat we er volgend jaar ook mee verder kunnen. Wij hadden een heel sterke affiche klaar, maar ik ben ervan overtuigd dat we er samen in gaan slagen om er een topaffiche van te maken. Daar geloof ik echt in." 

Laten we eerst kijken dat we de sector, die aan het bloeden is, leefbaar kunnen houden, want zonder die mensen kunnen wij geen festival organiseren. 

Chokri Mahassine, organisator Pukkelpop

Net zoals voor alle andere festivals is het ook voor Pukkelpop een financiële aderlating, geeft Mahassine toe, maar dat is op dit moment volgens hem niet het belangrijkste. "Ik vind het veel erger voor heel wat freelancers, mensen die bij ons werken via toeleveringsbedrijven, zij leven er volledig van. Wij, met Pukkelpop, zullen er wel in slagen terug recht te kunnen staan. Ik geloof dat we veerkracht moeten ontwikkelen. Laten we eerst kijken dat we de sector, die aan het bloeden is, leefbaar kunnen houden, want zonder die mensen kunnen wij geen festival organiseren. België is gekend voor deskundigheid op het vlak van festivals en daar moeten we alle aandacht aan geven om ervoor te zorgen dat we er volgend jaar allemaal weer kunnen staan." 

Ook Gentse Feesten en vele andere festivals geannuleerd

De stad Genk annuleert het gratis openluchtfestival Genk on Stage. "Iedereen zag dit aankomen. Massa-evenementen zijn nu niet aan de orde", reageert burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk. "Dit is een hele spijtige en moeilijke, maar vooral de enige juiste beslissing."

Voor het eerst in 39 jaar zal het Cactusfestival in Brugge niet kunnen doorgaan. Voor wie al een ticket had, wordt zo snel mogelijk een regeling uitgewerkt. Het Cactusfestival was gepland van 10 tot en met 12 juli.

Ook de Gentse Feesten, dit jaar gepland van 17 tot 26 juli, gaan niet door. "Door in totaal bijna 1 miljoen euro subsidies te heroriënteren, wil de stad Gent de organisatoren wel helpen om 2020 te overbruggen en hen stimuleren om creatief op de situatie in te spelen", klinkt het. Ook de Lokerse Feesten (begin augustus) gaan niet door. 

Suikerrock dat normaal gezien deze zomer voor de laatste keer zou plaatsvinden, wordt ook verplaatst naar volgende zomer.  Een aantal van de geplande artiesten zou al toegezegd hebben om volgend jaar terug te keren. "Gelukkig worden in tijden van crisis meningsverschillen makkelijker aan de kant geschoven. We zijn dan ook verheugd dat het stadsbestuur van Tienen aangegeven heeft om constructief mee te willen werken en de toekomst van Suikerrock veilig te stellen." Tickets voor deze editie blijven geldig voor volgend jaar, dan vindt Suikerrock plaats van 29 juli tot en met 1 augustus.  Gezien de constructieve sfeer op dit ogenblik sluit de organisatie nieuwe edities in de toekomst ook niet uit en zal de term "Farewell Edition" in 2021 niet meer gebruikt worden. 

Verheugd dat stadsbestuur Tienen constructief wil meewerken en de toekomst van Suikerrock wil veiligstellen. 

Suikerrock, dat normaal dit jaar voor de laatste keer zou plaatsvinden, krijgt mogelijk doorstart.

Ook Reggae Geel wordt dit jaar geannuleerd. Tickethouders krijgen allicht een voucher die ze kunnen gebruiken voor de editie van 2021.  Organisator Kris Eelen laat weten dat er geen uitstel van het festival komt naar later op het jaar. "We hebben wel even een kleinere editie overwogen, maar ook dat zou niet worden toegelaten", stelt Eelen. "De financiële impact zal afhangen van de gesprekken met leveranciers en artiesten. Hopelijk stellen ze zich toegeeflijk op, het is ook in hun voordeel dat het festival kan blijven voortbestaan."

De stad Mechelen schrapt dit jaar Maanrock, dat van 28 tot 30 augustus, zou plaatsvinden. Ook kleinere muziekfestivals in de stad, zoals Ottertrotter en Parkpop, vallen volgens het stadsbestuur onder de bepalingen van het verbod en worden geannuleerd. 

Het ziet ernaar uit dat de meeste festivals in West-Vlaanderen de regeling van Tomorrowland, waarbij tickets geldig blijven voor de edities van 2021, zullen overnemen. Het festival Leffingeleuren, dat doorgaat vanaf 15 september blijft voorlopig optimistisch. "Wij werken voorzichtig door maar het is heel dubbel. We hopen dat ons festival kan doorgaan maar alles staat onder voorbehoud", vertelde organisator Lode Pauwels aan Belga.

Belgische livecircuit vraagt extra steunmaatregelen: "Economisch en maatschappelijk slagveld vermijden"

Ook het Belgische livecircuit neemt akte van de beslissing van de Veiligheidsraad. Om een economisch en maatschappelijk slagveld te vermijden roept het wel op om snel de bestaande steunmaatregelen uit te breiden in de tijd.

"Nu de festivalzomer, voor vele duizenden in deze sector een erg belangrijke bron van inkomsten, deels is geschrapt, wordt het eens zo duidelijk dat zeker de maatregelen rond tijdelijke werkloosheid voor werknemers en overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot het einde van dit jaar verlengd zullen moeten worden", klinkt het in een gezamenlijk persbericht van het Belgische livecircuit.

"De sector vraagt ook verhoogde aandacht voor de kwetsbare profielen van werknemers met dagcontracten via interim (die vaak nog geen arbeidsovereenkomst hadden afgesloten op het moment van annulatie) en zelfstandigen in bijberoep die niet voldoen aan de huidige voorwaarden voor steunmaatregelen. Enkel zo vermijdt het beleid op korte termijn een enorm economisch en maatschappelijk slagveld en kan de sector deze klap te boven komen."

"Het was de kroniek van een aangekondige annulering", reageert Serge Platel van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) en woordvoerder van het Belgische livecircuit in "Wonderland" op Radio 1. "Nu is er tenminste duidelijkheid. Het is een heel harde noot om te kraken. Er zal wel nog goed omschreven moeten worden wat ze bedoelen met massa-evenement. Maar wat is een klein festival? Het gros van de festivals in België lokt toch duizenden bezoekers, dus ik vrees een beetje voor alle festivals. De live muzieksector gaat een ongemeen moeilijke tijd tegemoet. Het is een fantastische sector die veel genereert, maar we zouden de schade moeten kunnen beperken. Maar het gaat voor iedereen (organisatoren, artiesten, freelancers, ...) heel hard worden." 

Er komt tegoedbon die over twee festivaledities gaat.

Serge Platel

"De bezoekers zijn de belangrijkste stakeholder (partij om rekening mee te houden, red.), maar als iedereen nu meteen zijn geld terugvraagt, gaan we nog verder van huis zijn. We hebben een oplossing kunnen vinden samen met het kabinet van minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) om een tegoedbon te creëren die over twee festivaledities gaat, we zijn zeer blij dat de klant nu kan kiezen en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat niet iedereen overkop gaat."

"Er is een heel fijn overleg nu met iedereen en we zijn volop aan het kijken om een gentleman's agreement (overeenkomst waarbij men op het eergevoel van de partijen rekent, red.) te vinden om elkaar zoveel mogelijk te helpen", besluit Platel. "Live muziek is heel belangrijk. De artiesten gaan meer dan ooit onze steun nodig hebben om te overleven." 

Meest gelezen