Radio 2

Stuntpiloot vliegt in hartjes boven ziekenhuizen als eerbetoon aan zorgverleners

In Oost- en West-Vlaanderen kon je boven een aantal ziekenhuizen vandaag een stuntvliegtuig zien dat in de vorm van een hartje vloog. Het is een initiatief van Stijn De Jaeghere, een thuisverpleger, die in zijn vrije tijd ook stuntpiloot is. Hij wou zijn appreciatie tonen voor andere verplegers en mensen in de zorg.

Stijn vloog vanmiddag boven 10 ziekenhuizen: eerst boven het O.L.V. van Lourdes ziekenhuis in Waregem om daarna via Deinze en Gent door te vliegen naar onder meer Brugge, Tielt en Izegem. Het laatste hartje vloog hij boven het AZ Groeninge in Kortrijk. Oorspronkelijk wou Stijn de hartjes "tekenen" in rook. Maar dat mocht niet.

Dat hij kon uitvliegen, is op zich al uitzonderlijk. "Eigenlijk is het Belgisch luchtruim gesloten. Maar om je vliegtuig te onderhouden moet je regelmatig kunnen uitvliegen. Daarom is vorige week beslist dat sommige toestellen om de 30 dagen toch een technische vlucht mogen maken. Maar die mag niet langer duren dan 60 minuten. Ik heb van die vlucht gebruik gemaakt om het zorgpersoneel in een aantal ziekenhuizen een riem onder het hart te steken. Ik ben zelf thuisverpleger en weet hoe hard het nu is voor verplegers en andere mensen die in de zorg werken." 

Goed berekende vlucht

Omdat Stijn maar een uur mocht vliegen en geen minuut langer, moest hij zijn tocht goed plannen. "Mijn vliegtuigen staan op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem. Het toestel waarmee ik de lucht in ga, haalt zo'n 300 kilometer per uur, mijn tocht is ongeveer 200 kilometer lang. Ik had telkens 1 à 2 minuten om een hartje te vliegen."

Meest gelezen