Een begrafenis regelen in coronatijden: hoe doet u dat? Dit moet u weten 

Afscheid nemen van een dierbare is altijd zwaar. Maar in deze coronatijden wordt het nog moeilijker, want er gelden strenge regels over wat mogelijk is. Marycia Kluppels van Dela beantwoordt vragen van luisteraars van Radio 2-programma "De inspecteur". Dela verzorgt uitvaarten en uitvaartverzekeringen.

1. Zijn er extra maatregelen voor de uitvaartsector?

Ja, dit zijn de belangrijkste:
 
  • Er mogen maximum 15 personen aanwezig zijn op de uitvaart, uitvaartmedewerkers incluis.
  • Men moet 1,5 meter afstand kunnen respecteren.
  • Een uitvaart mag maximaal 45 minuten duren. In Wallonië moet ze verplicht in open lucht doorgaan.
  • Je mag maximaal één uur groeten, met maximaal 5 personen tegelijkertijd.

Dat maakt het emotioneel allemaal veel moeilijker. Maar ook moeilijker werken voor de uitvaartmedewerkers. 

2. Maakt dat een uitvaart wat goedkoper?

"Dat hangt er van af welke invulling je aan de uitvaart geeft", zegt Marycia Kluppels van uitvaartspecialist Dela. "Maar over het algemeen worden er bijvoorbeeld minder bidprentjes besteld, minder rouwbrieven, minder of zelfs geen bloemen, … Sommige mensen houden ook geen dienst en houden de urne bij zodat ze op een later tijdstip ‘normaal’ afscheid kunnen nemen, zodat iedereen erbij kan zijn. Er zijn ook geen koffietafels. Dat maakt dat een uitvaart op dit moment gemiddeld inderdaad wat goedkoper is."

"Maar langs de andere kant zijn er ook meer kosten. Begrafenisondernemers moeten meer beschermingskledij dragen. Alles moet heel de tijd ontsmet worden."

3. Zijn er bepaalde vereisten voor de doodskist?

Luisteraar Björn moet een begrafenis regelen en volgens de begrafenisondernemer moet hij één bepaalde doodskist gebruiken om besmetting tegen te gaan. Toevallig of niet, dat is ook de duurste kist.

"Dat is absoluut niet waar. Nabestaanden zijn nog altijd volledig vrij in de keuze van de kist. Dat kan een duurdere zijn, een goedkopere, maakt helemaal niet uit. We betreuren dat er begrafenisondernemers zijn die hier misbruik van maken."

(Lees verder onder de foto)

Pixabay

4. Zijn er mensen die het afscheid helemaal uitstellen?

“Ja, er zijn mensen die helemaal geen dienst doen. Die gaan na de crematie gewoon naar het urneveld of de begraafplaats. Anderen houden de urne bij of laten ze bij het crematorium achter en gaan later voor een dienst, eventueel met koffietafel.”

5. Wat met de som die overblijft van de uitvaartverzekering, na een beperkte afscheidsdienst?

Luisteraar Truus vraagt zich af wat er gebeurt met het geld dat er overblijft van de uitvaartverzekering van haar moeder. Ze kiezen voor een beperkte afscheidsdienst nu. Dus kost die minder dan het bedrag van de verzekering.

"Normaal gezien, ongeacht de coronacrisis, wordt overgebleven geld uitgekeerd aan diegene die aangeduid werd door de overledene. Dat is nu niet anders. De nabestaanden kunnen dan later kiezen of ze dat geld willen gebruiken voor een meer uitgebreide dienst, eventueel met koffietafel. Bij Dela kan je ook vragen om het resterende bedrag te laten bevriezen zodat je het later kan gebruiken voor extra kosten. Als er dan nog geld over is, wordt dit uitbetaald."

Ook Corona Direct en KBC betalen het restbedrag van hun uitvaartverzekeringen uit aan de nabestaanden. Maar lees altijd goed de kleine lettertjes na.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2015, Jacky Lam, licensed via EyeEm Mobile GmbH

6. Dekt je uitvaartverzekering ook een overlijden door corona?

“Daar kunnen we de mensen écht gerust in stellen. Een overlijden door corona of een vermoedelijk overlijden door corona is en blijft gedekt door de uitvaartverzekering. Of je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest in een risicogebied of niet, dat is allemaal niet aan de orde.”

Meer vragen? Neem dan zeker contact op met je verzekeraar. Zij staan zeker klaar om je vragen te beantwoorden.

Meest gelezen