Videospeler inladen...

Coronamaatregelen verlengd tot 3 mei, massa-evenementen verboden tot 31 augustus

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met drie mei. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Het staat ook al vast dat massa-evenementen, zoals festivals, tot en met 31 augustus niet mogen georganiseerd worden.

Zoals verwacht worden de coronamaatregelen verlengd tot en met drie mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het samenscholingsverbod, de (meeste) winkels die gesloten moeten blijven en het verbod op verplaatsingen die niet-essentieel zijn, kortweg: blijf in uw kot. Toch zijn er enkele aanpassingen die de maatregelen wat draaglijker moeten maken. Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukte daarbij dat er absoluut geen sprake is van een versoepeling. De politie zal de inbreuken op de basismaatregelen blijven verbaliseren, aldus de premier.

Maar er zijn dus enkele aanpassingen. Zo mogen de tuincentra en doe-het-zelfzaken vanaf komende zaterdag 18 april opnieuw open gaan, maar alleen als de klanten voldoende afstand kunnen houden. Bewoners van rusthuizen of zorginstellingen voor mensen met een handicap of mensen die alleen wonen en zich niet kunnen verplaatsen mogen opnieuw bezoek ontvangen, al zijn ook daar strikte voorwaarden: het moet gaan om één en steeds dezelfde persoon, vooraf aangeduid, die al twee weken geen ziektesymptomen heeft. Op die maatregel komt er vanuit de woonzorgsector weliswaar bijzonder veel kritiek en zal er wellicht toch geen bezoek worden toegelaten in de feiten.

Maar  de belangrijkste aankondiging was dat alle massa-evenementen in ons land tot en met 31 augustus niet kunnen doorgaan. De Nationale Veiligheidsraad trekt dus een streep door de zomer van de grote festivals (lees meer in dit artikel). Maar wat precies onder massa-evenementen valt, is nog niet duidelijk. Dat wordt tegen 3 mei beslist.

Wat na 3 mei?

Maar wat brengt de toekomst? "Vandaag kan niemand zeggen wanneer we ons normale leven weer kunnen openen", stelde premier Wilmès. "De weg is nog lang en ligt vol stenen en valkuilen. Ons doorzettingsvermogen zal keer op keer op de proef worden gesteld. Maar het vooruitzicht op een betere toekomst ligt binnen handbereik."

Concreet: de Nationale Veiligheidsraad komt volgende week opnieuw bijeen, om de volgende fase nader uit te werken, namelijk die van de versoepeling. "Ons doel is die progressieve versoepeling te organiseren tegen begin mei. Dat zal een gradueel proces zijn, gebaseerd op het werk van wetenschappers", verklaarde de eerste minister. Alles zal evenwel afhangen van de resultaten van de maatregelen. 

In dat versoepelingsproces zullen ook mondmaskers een belangrijke rol spelen al kunnen die de andere basismaatregelen rond hygiëne niet vervangen, klonk het op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.  "Naarmate de maatregelen geleidelijk zullen afgebouwd worden, zullen stoffen maskers worden aanbevolen voor elke situatie waar geen veilige afstand kan worden aangenomen." Premier Wilmès sprak daarbij over het opstarten van een nationale productie.

In bedrijven zal telewerken nog een tijd de norm blijven. De eerste minister beloofde ook om zich op korte termijn uit te spreken over de voorstellen van de groep die zich bezighoudt met de exit-strategie, bijvoorbeeld over de timing en de voorwaarden rond de geleidelijke opening van de handelszaken en de horeca.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen