HANS PUT

Plotse vissterfte zichtbaar op Albertkanaal in Beringen: "Niet abnormaal"

Op het Albertkanaal kan je ter hoogte van Beringen tientallen dode karpers zien drijven. De doodsoorzaak is een schimmelziekte. De hoeveelheid vissen die nu komt bovendrijven zou te maken kunnen hebben met een grote visredding vorig jaar.  

"Het is niet abnormaal dat in het voorjaar jonge karpers sterven", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "Dat komt doordat ze na de winter niet genoeg vet meer hebben en zo onderhevig zijn aan ziektes. Dat er nu zoveel zijn, kan te maken hebben met het groot aantal karpers dat vorig jaar werd uitgezet in het Albertkanaal na een grote visredding in het Vinne in Zoutleeuw."

Volgens Stinissen heeft de sterfte dus niets te maken met de kwaliteit van het water: "De waterkwaliteit is zeker niet slecht. De vissen die werden overgezet, waren in goede gezondheid. Ze hadden waarschijnlijk meer moeite met de aanpassing aan het kanaal." 

Meest gelezen