Ooievaarskolonie Planckendael nu ook in een boek

Bioloog Kris Struyf, de man die in dierenpark Planckendael de ooievaarskolonies introduceerde, is klaar met zijn boek  "Ooievaars zonder grenzen". Het begon voor hem met een twintigtal thermiekende ooievaars die hij ooit kon bewonderen in de Elzas. Kris wilde zoiets ook realiseren in Planckendael omdat de ooievaar ooit een broedvogel was in ons land. Het project werd een succes.

"Misschien is het wel een a-typisch boek", zei Kris Struyf in de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen, "omdat het een mix is van een autobiografie en wetenschap.
Enerzijds vertel ik verhalen over hoe ik als kind in een stadstuintje in de buurt van het station van Berchem geïnteresseerd geraakt ben in de natuur en later als bioloog in Planckendael kon gaan werken.
Anderzijds zitten er ook veel verhalen in die gebaseerd zijn op wetenschappelijke studies."

Ik heb altijd over de natuur willen vertellen aan een ruim publiek en als je dat gevarieerd en herkenbaar kan doen, slaat het gemaakelijk aan

Het boek van Kris gaat dus over eer dan ooievaars alleen. Hij wil ons met zijn boek ook overtuigen dat élke tuin  "een eldorado is om op ontdekking te gaan." Het feit dat er naast de ooievaars ook plaats is voor verhalen over de tijd van Kris in de Zoo van Antwerpen en in Planckendael, voor en achter de schermen, doet de bioloog besluiten dat zijn boek in deze donkere tijden een positief verhaal en veel ontspanning kan brengen.

"Ooievaars zonder grenzen" van Kris Struyf is een uitgave van Witsand Uitgevers in Antwerpen en is voorlopig enkel online verkrijgbaar via deze link.

Meest gelezen