imago stock&people

Hogeschool PXL helpt met afscheid nemen nu omhelzen niet kan

De PXL hogeschool in Hasselt wil mensen helpen om waardig afscheid te nemen van geliefden nu we met de coronamaatregelen fysiek geen troost kunnen vinden bij mekaar. Enerzijds zijn er praktische tips, anderzijds is er een supportteam om families bij te staan en te begeleiden in hun verdriet. 

"Rouwen zonder afscheid, zonder begrafenis en zonder een troostende knuffel is extra moeilijk", zegt rouwtherapeute Lies Scaut uit Leopoldsburg. "De website www.pxl.be/rouwbegeleiding kan daarbij helpen. Families krijgen een manier aangereikt om afscheid te nemen en zich verbonden te voelen met mensen die met hen meeleven." 

Als het zo snelsnel moet en je het rouwen vandaag geen plaats geeft, kan het later zeer zuur opbreken

Lies Scaut, rouwtherapeute

Er is een ondersteuningsteam samengesteld van 28 hulpverleners, rouwtherapeuten en docenten om families bij te staan en te begeleiden in hun verdriet. Je vindt praktische tips voor families om de periode van de laatste levensfase tot het moment van overlijden draaglijker te maken. De  familie kan op de website een hulpverlener kiezen die hen bijstaat. "Als het zo snelsnel moet en je het rouwen vandaag geen plaats geeft, kan het later zeer zuur opbreken", zegt Lies Scaut nog. "Het is belangrijk dat we er voldoende tijd voor nemen."

Praktische tips

Een praktische tip is de uitvaartplechtigheid streamen, zodat vrienden er via hun computer toch bij kunnen zijn. Je kan ook afspreken om op hetzelfde moment bijvoorbeeld een kaarsje te branden om zo aan de overledene te denken. Ook het verdriet opschrijven in een brief aan de familie kan troostend werken, zeker als er herinneringen of anekdotes over de persoon in kwestie in staan. 

Geruststelling

Het project start vandaag in de woonzorgcentra Villa Rosa en 't Meiland in Sint-Truiden. Nadien kunnen ook de andere woonzorgcentra daar gebruik van maken. Voor de zorgverleners en de begrafenisondernemers zal het een geruststelling zijn als zij weten dat er voor de families gezorgd wordt. "Velen hebben het moeilijk omdat ze de families niet meer kunnen bieden wat ze normaal doen. Er is gewoon geen tijd voor", besluit Lies Scaut. 

imago stock&people

Meest gelezen