Veel verzet tegen 1 bezoeker per bewoner in woonzorgcentra, Beke wil uitstel, Jambon wil overleg

Het regent kritiek op de nieuwe richtlijn van de Nationale Veiligheidsraad om 1 bezoeker per bewoner in woonzorgcentra toe te laten. Alle koepels, de christelijke, de openbare en de commerciële, tekenen verzet aan. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) roept op om de beslissing uit te stellen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil overleg. Premier Sophie Wilmès benadrukt dat de richtlijn geen verplichting is.

Van de Nationale Veiligheidsraad mogen bewoners van woonzorgcentra voortaan 1 bezoeker (en altijd dezelfde) ontvangen als zij of hij de voorbije 2 weken geen symptomen van ziekte heeft vertoond.

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, een koepel van zorginstellingen, reageert vol ongeloof op deze nieuwe richtlijn. "Wij gaan onze woonzorgcentra adviseren deze richtlijn niet te volgen", vertelt ze vanavond aan VRT NWS. "Die is er absoluut niet gekomen op vraag van de woonzorgcentra. We waren niet betrokken in enig overleg hierover."

"Voor mij is het totaal onverstaanbaar dat dit is beslist. We proberen het coronavirus zoveel mogelijk buiten woonzorgcentra te houden. Er zijn tests geweest op ons personeel waaruit blijkt dat sommigen drager van het virus zijn zonder dat ze symptomen vertonen."

"Nu wil de Veiligheidsraad nog extra mensen binnenlaten in woonzorgcentra? Wie gaat dat controleren? Hoe gaan we de veiligheid van onze bewoners kunnen garanderen? Dat is mij een raadsel. Ik begrijp dat het voor sommige bewoners moeilijk is om alleen te zitten, maar dit is in tegenstrijd met alle maatregelen die we voor ogen hadden."

Margot Cloet reageert vanavond ook in "De afspraak". Dat gesprek kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

"Totale chaos in woonzorgcentra"

Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo), de sectororganisatie die de uitbaters van private ouderenvoorzieningen vertegenwoordigt, reageert eveneens uiterst verbaasd op de nieuwe richtlijn.

"Deze beslissing is zonder enig overleg met de sector tot stand gekomen en zal leiden tot een totale chaos in woonzorgcentra", zeggen voorzitter Geert Uytterschaut en gedelegeerd bestuurder Véronique De Schaepmeester in een persbericht.

Ook de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) heeft geen goed woord over de richtlijn over. "Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat woonzorgcentra opnieuw mensen zouden moeten binnenlaten nu de crisis er ongezien is en het personeel de handen meer dan vol heeft met de zorg voor bewoners", staat te lezen op het officiële Twitterprofiel.

"De VVSG werd hierover als koepel van de publieke woonzorgcentra niet geconsulteerd", klinkt het nog.

Voorts kant ook het Welzijnsverbond, de grootste koepel uit de gehandicaptenzorg, zich tegen de richtlijn die ook in die instellingen van toepassing is. "Versoepeling van maatregelen in verband met bezoek residentiële voorzieningen komt veel te vroeg en is bovendien onuitvoerbaar voor de medewerkers. Wij adviseren dit nu niet toe te passen."

"Te belangrijk om snel-snel te doen"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) geeft toe dat de richtlijn niet evident is. "We zullen goed moeten bekijken wanneer en op welke manier we dit moeten doen", zei hij eerder vanavond in "Het Journaal". "We zetten nu alles op alles om de situatie aan te pakken. Het zou jammer zijn dat we door een bruuske beslissing nu het omgekeerde gaan doen. Al snap ik wel dat de situatie nu ook niet evident is. Sommige bewoners zeggen dat ze liever sterven aan corona dan aan eenzaamheid."

Op Twitter roept hij intussen op de richtlijn om bezoekers toe te laten uit te stellen. "Bezoek aan woonzorgcentra en andere voorzieningen moet doordacht gebeuren", schrijft hij. "Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Te belangrijk om snel-snel te doen."

Bekijk hieronder het gesprek met Wouter Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister-president Jambon laat vanavond van zich horen. "We zullen de volgende dagen met de zorgsector bekijken op welke manier en binnen welke termijn we bezoek in woonzorgcentra kunnen toelaten", schrijft hij op Twitter. "Laat ons die beslissing goed voorbereiden."

"Veel mensen zitten op het einde van hun leven"

Minister van Justitie Geens toont begrip voor de bezorgdheid door de richtlijn. "Er is langs de ene kant inderdaad een ernstig besmettingsgevaar", zegt hij in "Het Journaal". "Aan de andere kant zitten veel mensen in woonzorgcentra aan het einde van hun leven. Op een bepaald moment, op een heel verantwoorde manier, moeten zij een kort bezoekje kunnen krijgen van iemand die niet besmet is. Dat is een basisrecht."

"We moeten het midden vinden tussen moed en angst", zegt hij nog. "Dat is precies onze verantwoordelijkheid. Experts hebben ons dit aangeraden."

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Geens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Geen verplichting"

Premier Sophie Wilmès blijft ondanks de kritiek achter de richtlijn staan. "Deze beslissing is in overleg gebeurd, binnen de Nationale Veiligheidsraad", vertelt haar woordvoerder aan VRT NWS. "Daar zitten ook de minister-presidenten (van de deelstaatregeringen, red.) bij."

"Het is geen verplichting", benadrukt haar woordvoerder. "De woonzorgcentra die bezoek willen toelaten, kunnen dat doen. Als sectoren meer tijd nodig hebben, kan dat. Eenzaamheid is een groot probleem. We willen onze ouderen en de mensen met een handicap niet in de steek laten."

Meest gelezen