Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Zuid-Koreanen kiezen een parlement, in volle epidemie met maskers, handschoenen en thermometers

In Zuid-Korea wordt vandaag een nieuw parlement verkozen. Dat gebeurt onder de schaduw van de corona-epidemie onder erg strikte bepalingen, maar iedereen kan zijn stem uitbrengen, ook mensen in quarantaine. Korea is het eerste democratische land waar er verkiezingen in de coronacrisis worden gehouden en uit voorlopige resultaten blijkt dat de kiezers de de aanpak van de coronacrisis door president Moon Jae-in kunnen appreciëren.

Er zijn niet minder dan 550.000 mensen ingezet om 14.000 stemlokalen ook in deze tijden veilig te houden. Wie gaat stemmen, moet wel strikte voorwaarden naleven. Zo moeten mensen een mondmasker en handschoenen dragen en minstens een meter afstand houden. Er wordt ook ontsmettende handgel voorzien en de temperatuur wordt gemeten. Wie een hogere temperatuur dan 37,5 graden heeft, moet in een aparte ruimte gaan stemmen.  (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije dagen heeft al wel 26 procent van de kiezers een stem uitgebracht. Dat kon via de post of in "vooruitgeschoven" verkiezingen vorig weekend al. Ook de 60.000 mensen die in quarantaine zitten, mogen stemmen. Voor hen zijn speciale mobiele stembureau's geregeld. De opkomst is groot, want voor het eerst mogen kiezers vanaf 18 jaar gaan stemmen. Veel jongeren zijn enthousiast. De opkomst was met 62 procent de hoogste sinds 2000.

Zuid-Korea is een van de eerste landen na China die getroffen werden door het coronavirus. In totaal zijn 10.590 mensen besmet en vielen er 225 doden. In februari werden er nog 900 mensen op een dag besmet. De overheid reageerde daarop met een streng programma van testen en "contact tracing" of het opvolgen van de contacten van een besmette persoon. Het aantal besmettingen bedraagt nu minder dan 50 per dag en Zuid-Korea geldt samen met Taiwan als een van de landen die het virus met succes en zonder veel slachtoffers onder controle hebben gekregen. Opmerkelijk: beide landen zijn democratieën en ontkrachten dus de stelling dat autoritaire regimes dit soort crises beter zouden aanpakken.

Kordate aanpak van president Moon lijkt te lonen

Het is die snelle en kordate aanpak die volgens de peilingen de centrumlinkse Minjoo of Democratische Partij van president Moon Jae-in geen windeieren zou leggen en dat lijkt bevestigd te worden door projecties op basis van voorlopige resultaten. 

De partij van Moon en een kleinere coalitiegenoot zouden hun meerderheid in het parlement versterken. Ze zouden tussen de 155 en 178 zetels op een totaal van 300 in handen krijgen. De conservatieve oppositie zou stranden op 107 tot 130 zetels. Dat is een opsteker voor president Moon die nu met een stevige meerderheid de tweede helft van zijn ambtstermijn kan voortzetten. 

Voor de crisis stond de regeringspartij er minder goed voor. Nogal wat kiesbeloften zijn niet nagekomen, de economie deed het niet zo goed, er waren corruptieschandalen aan de top en de "sunshine"-toenadering tot het stalinistische regime in Noord-Korea is ook niet meteen een succes gebleken.

Dat speelt blijkbaar in de coronatijden niet zo'n rol meer en de meeste Zuid-Koreanen lijken tevreden met de aanpak van de epidemie door hun regering. 

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in besefte erg snel het gevaar van het coronavirus.
<Â¿Ë Â¿â ¬Â±Â«Â¿â ®Š1980-2020 Â¢ï¬ Ã¸Â¨Â«'¥⠫Ω⠫. Ï '¥⠹ Â¿Â¸Â¿Ã Â¿Ã Ï Ã â Ë Â±â ºÂ¡Ë .>

Meest gelezen