AFP or licensors

Amerikaans president Trump wil quarantainemaatregelen binnenkort opheffen: "We zijn over de piek heen"

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Verenigde Staten over de piek heen zijn van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Terwijl de dodentol in de VS klimt tot bijna 31.000, suggereert de president dat verschillende Amerikaanse staten nog deze maand alweer open zouden kunnen gaan en dat de quarantainemaatregelen worden opgeheven. Trump dreigt er tegelijkertijd mee om met een noodgreep het Congres buitenspel te zetten.

"De data tonen dat we in het hele land over de piek van het aantal coronabesmettingen heen zijn," zei Trump gisteren op zijn dagelijkse persmoment. "Hopelijk houdt deze trend aan en blijven we stappen vooruit zetten. Dankzij deze bemoedigende ontwikkelingen kunnen we de richtlijnen voor staten om weer open te gaan afwerken." Morgen komt Trump met maatregelen om de economie weer op gang te brengen.

Volgens de president kunnen verschillende staten de quarantainemaatregelen nog deze maand opheffen.  De gouverneurs van Connecticut, Maryland, New York en Pennsylvania raden inwoners aan om gezichtsmaskers te dragen, wanneer ze de komende weken weer meer buiten komen. "We zullen terugkeren naar de normale gang van zaken, maar het zal een nieuw normaal zijn," zei de gouverneur van Connecticut Ned Lamont.

De VS is veruit het zwaarst getroffen land in de wereld. Al bij meer dan 640.000 mensen is een besmetting met het coronavirus vastgesteld, meer dan 30.000 Amerikanen bezweken aan het virus, ruim 2500 in de afgelopen 24 uur.

Door de quarantainemaatregelen hebben miljoenen Amerikanen hun job verloren, werkloosheidscijfers zijn geëxplodeerd.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Tekort aan tests

Maar experts en politici waarschuwen dat er veel te weinig testcapaciteit is om de strenge maatregelen nu al te laten varen. Het is op dit moment niet mogelijk om de verspreiding van het coronavirus goed op te volgen.

Terwijl president Trump in zijn persbriefing pochte dat de Verenigde Staten "het meest uitgebreide testsysteem ter wereld" hebben, klinkt er bij de gouverneur van Washington een heel ander geluid. "We hebben simpelweg niet genoeg testkits. Ze bestaan op dit moment eenvoudigweg niet, waar dan ook in de VS," zegt gouverneur Jay Inslee.

Trump wil Congres opschorten

President Trump, die enkele dagen geleden nog beweerde dat hij, en niet de gouverneurs, de absolute macht heeft om te beslissen over de heropstart van staten, dreigt er nu ook mee om de werking van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden op te schorten. Als hij dat dreigement uitvoert, zou het de eerste keer ooit in de Amerikaanse geschiedenis zijn dat een president die drastische beslissing neemt.

Door de coronacrisis is de werking van het Amerikaanse Congres (Huis en Senaat) zeer beperkt. Daardoor kunnen bepaalde posities in Trumps regering en in de rechtbanken niet ingevuld worden - daarvoor is namelijk een stemming nodig in het parlement. Sommige van die posities zijn volgens Trump belangrijk voor de bestrijding van de pandemie.

Grondwetspecialisten waarschuwen dat de stap onwettig zou zijn. Als Trump zijn dreigement zou waarmaken, zou het dus allicht worden aangevochten in de rechtbank.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen