Geen Pukkelpop is ook streep door de rekening van verenigingen: "We moeten de financiële riem stevig aantrekken"

Heel wat verenigingen zien hun inkomsten verloren gaan door het afgelasten van Pukkelpop. Zo'n 11.000 vrijwilligers werken mee aan het festival, en spijzen zo de clubkas. Die inkomsten verdwijnen dit jaar als sneeuw voor de zon. 

Eén van die verenigingen is voetbalclub RC Hades in Hasselt. Hun voetbalvelden liggen naast het festivalterrein.  "Wij hebben elk jaar toch 360 leden die meehelpen tijdens het festival", vertelt erevoorzitter Jef Evens aan Radio 2.  "We vervullen daar verschillende taken: het bemannen van de fietsenstalling, 's nachts de weide opkuisen, bediending in het restaurant, enzovoort. In totaal zijn we toch een zes-tal weken actief op en rond de weide."

Verenigingen die tijdens het festival helpen, krijgen van Pukkelpop ook een financiële vergoeding voor hun werk. Voor RC Hades is de annulatie van het festival een stevige streep door de jaarrekening. "Pukkelpop is onze grootste sponsor. Het is uiteraard jammer, maar het belangrijkste is momenteel de gezondheid", aldus Evens.

Pukkelpop is onze grootste sponsor.  Het is spijtig, maar iedereen heeft er begrip voor. De gezondheid is nu belangrijker dan het financiële aspect.

Jef Evens, erevoorzitter voetbalclub RC Hades

Inleveren

Volgens Evens zijn er nog meer inkomsten die de club dit jaar misloopt: "Heel wat van onze geplande activiteiten kunnen dit jaar ook niet door gaan. Daar missen we dus ook inkomsten. In totaal lopen we dit jaar toch zo'n 120.000 euro mis."

Over de gevolgen is de erevoorzitter duidelijk: "Dat wordt dit jaar de tering naar de nering zetten... De trainers en spelers zullen moeten inleveren. En ook de uitgaven moeten we grondig bekijken. Gelukkig hebben wij in het verleden een buffer opgebouwd. We kunnen het dus wel overburggen. Maar het blijft erg spijtig. Sommige projecten kunnen we dit jaar niet uitvoeren."

Desondanks is Evens toch positief: "We hebben 500 leden in onze voetbalclub. Ik heb nog geen enkele melding gekregen van ernstig zieken. Dat is momenteel toch het meest belangrijke; de gezondheid primeert."

Concertphotographers.be

Meest gelezen