Apple lanceert "goedkope" iPhone: zal die even succesvol zijn als zijn voorganger?

Apple heeft gisteren de "budgetvriendelijke" iPhone SE gelanceerd. Met het toestel wil de technologiereus mensen lokken die de iPhone 11 te duur vinden. De iPhone SE zal 489 euro kosten en is gebaseerd op de iPhone 8, een toestel van 3 jaar geleden. Het is al de tweede keer dat Apple een SE-model op de markt brengt. 

Lanceringen van een nieuwe iPhone zijn meestal grote evenementen, maar die zijn alleen weggelegd voor de "flagships", de dure toestellen waarmee Apple graag uitpakt. Die evenementen vinden plaats in het najaar. Om de liefhebbers van de iPhone tegemoet te komen, komt Apple om de zoveel jaar met een "budgetvriendelijk" toestel dat in het voorjaar wordt gepresenteerd. 

Kloon van de iPhone 8

Op het eerste gezicht is de iPhone SE een kopie van de iPhone 8, een toestel dat ondertussen 3 jaar oud is. Maar het grote verschil zit vooral onder de motorkap. De iPhone SE heeft de Bionic A13-chip, dezelfde krachtige processor als de iPhone 11. Deze processor zorgt ervoor dat het toestel ook de komende jaren de nodige software-updates kan krijgen. De Bionic A13-chip beheert volgens Apple het verbruik van de batterij veel efficiënter.  Hierdoor moet die veel langer meegaan dan de iPhone SE van een paar jaar geleden. 

Mensen die een smartphone met een groot scherm zoeken, zullen van een kale reis terugkomen. Met 4,7 inch (12 cm, red.) heeft de iPhone SE een scherm dat veel kleiner is dan de iPhone 11 of de meeste Android-toestellen in dezelfde prijscategorie.

Fysieke touch-ID

En in tegenstelling tot de meeste smartphones van het moment heeft de "budgetvriendelijke" iPhone maar één camera achteraan. Dit is opmerkelijk omdat Samsung, Huawei en zelfs Apple mekaar proberen te overtreffen met het aantal camera's. Een smartphone met 4 of zelfs 5 camera's is tegenwoordig geen uitzondering meer. 

Vooraan heeft de iPhone SE een fysieke knop, waarin een vingerafdrukscanner verwerkt zit. Die  zorgt ervoor dat je geen pincode hoeft in te geven om jouw toestel te ontgrendelen. Hiermee volgt Apple de concurrentie. De meeste smartphones in deze prijscategorie hebben een fysieke knop met scanner. De duurdere toestellen zoals de iPhone 11, Samsung S20 of Huawei P40 hebben een gezichtscanner of vingerscanner die in het scherm verwerkt zit.

De vorige iPhone SE werd gelanceerd in 2016 en was een onverhoopt succes. Met dit model hoopt Apple dat over te doen. Het toestel ligt vanaf 24 april in de winkel.

Meest gelezen