oksun70

Basisschool in Dendermonde verplicht nu al mondmaskers voor leerkrachten én leerlingen bij heropening

In de Vrije Basisschool VLEK in Grembergen, bij Dendermonde, verplicht de directie iedereen om op school te verschijnen mét mondmasker zodra de schoolpoorten weer opengaan, ook de kinderen. “We nemen geen risico”, zegt de directeur. De school doet een oproep aan leerkrachten, ouders, grootouders, verenigingen en sympathisanten om zo 750 maskers klaar te hebben. 

Directeur Luk De Mey van de VLEK-school in Grembergen heeft goed geluisterd naar de adviezen van de veiligheidsraad en de verklaringen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): “Alles wijst erop dat we met mondmaskers zullen moeten werken als de lockdown wordt afgebouwd en de scholen weer opengaan. Ik heb alvast besloten om dat op mijn school sowieso te verplichten. Ik neem het zekere voor het onzekere.”

Gezocht: helpende handen

De Mey beseft dat een verplichting enkel kan als er ook voldoende mondmaskers voorhanden zijn. Daarom lanceert hij een oproep aan leerkrachten, ouders, grootouders, verenigingen en sympathisanten om mee te helpen. “Ik wil per leerling en leerkracht 3 mondmaskers voorzien zodat er af en toe verwisseld kan worden. Om dat mogelijk te maken hebben we 750 maskers nodig. We zorgen ervoor dat ze gewassen kunnen worden”, legt De Mey uit. 

(lees verder onder de foto)

School koopt zelf materiaal aan

De school koopt zelf stofzuig- en dampkapfilters aan die gebruikt kunnen worden om veilige mondmaskers te maken. Ook elastieken en andere onderdelen worden door de school betaald. Al het materiaal wordt bij de vrijwilligers thuis bezorgd, samen met een naaiplan. “Het is naaipatroon en –schema dat goedgekeurd is door de Nationale Veiligheidsraad”, benadrukt De Mey nog. “We beginnen er maandag aan zodat we zeker op tijd klaar zijn. Ik verwacht dat de scholen binnen 2 weken tot een maand zullen heropenen. Zelfs als dat niet het geval is, blijven de mondmaskers bruikbaar. Ik verwacht dat dit virus af en toe nog eens de kop zal opsteken.” 

kasto80

Meest gelezen