Leen Vervaeke

China-correspondente Leen Vervaeke 3e keer in quarantaine: "Deze keer zijn ze nog strenger, mijn deur is verzegeld"

Correspondente Leen Vervaeke is in de Chinese hoofdstad Peking opnieuw in quarantaine geplaatst. Voor de derde keer al sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Eerder zat ze al eens in quarantaine in Peking en daarvoor ook al eens in België. "Deze keer zijn ze nog strenger en mag ik helemaal niet meer buiten. De deur van mijn appartement is verzegeld."

Hoeveel mensen in hetzelfde schuitje zitten of zaten, is moeilijk te zeggen. In elk geval verblijft de Vlaamse China-correspondente Leen Vervaeke sinds gisteren voor de derde keer in quarantaine. De eerste keer lijkt al eeuwen geleden, toen ze samen met andere Belgen vanuit de Chinese stad Wuhan naar ons land werd gerepatrieerd en hier twee weken in quarantaine werd geplaatst in het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Er was toen nog lang geen sprake van coronadoden in ons land.

Een tweede keer was in Peking, toen ze net uit België was teruggekeerd. En nu dus opnieuw. Vervaeke trok de voorbije dagen opnieuw naar Wuhan, waar het virus uitbrak. Ze wilde er met eigen ogen de opheffing van de lockdown zien en beschrijven (zie verder). Maar door die reportage en de zeer strenge regels in Peking viel ze plots in twee categorieën van mensen die in quarantaine moeten.

"De eerste categorie zijn mensen die uit Wuhan vertrekken. Die moeten niet allemaal in quarantaine, maar best heel veel. En de tweede categorie zijn alle mensen die vanuit de rest van China naar de hoofdstad Peking terugkeren", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. (De tekst gaat voort onder de tweets.)

Redenen genoeg dus voor de overheid om haar "op te sluiten" in haar appartement. Want zo zit het: "Deze quarantaine lijkt erg op de tweede keer, maar nu zijn ze iets strenger. De vorige keer mocht ik zelf de geleverde boodschappen ophalen aan de ingang van mijn wijk, dus dan kon ik toch even naar buiten. Nu mag ik helemaal niet buiten. Mijn deur is verzegeld met een soort papieren strook. Ik moet de toestemming vragen aan het wijkcomité om boodschappen te laten leveren en dan zorgen zij ervoor dat het zegel even van mijn deur wordt gehaald."

Aanvankelijk was het zelfs de bedoeling dat Vervaeke deze derde quarantaine in een hotel zou moeten doorbrengen, "omdat er zogezegd onrust was in de buurt". "Er is ook heel wat wantrouwen in China tegenover buitenlanders." Maar ze kon het wijkcomité alsnog overtuigen om in haar appartement te mogen blijven. "Een kwartier voor mijn aankomst in Peking kreeg ik de toestemming om toch naar huis te gaan."

De vorige keer kreeg Vervaeke het naar het einde van de 14 dagen durende quarantaine een beetje moeilijk, geeft ze toe in "De wereld vandaag". "Ik ga het nu wat beter proberen aan te pakken en iets meer ontspanning opzoeken zodat ik een goed humeur houd", lacht ze. (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in "De wereld vandaag":

@Leen Vervaeke

"Wuhan komt weer tot leven, zelfs de files zijn er weer"

De reden van de quarantaine was dus een bezoek aan Wuhan, de miljoenenstad in de oostelijke provincie Hubei waar het virus in december vorig jaar uitbrak. Zowat een week geleden is de lockdown van de stad opgeheven. "Wuhan komt nu weer tot leven", stelde Vervaeke vast.

"Het is nog niet zoals vroeger natuurlijk. Het gewone leven is er nog niet terug, in vergelijking met de bruisende miljoenenstad die Wuhan normaal is, is het nog steeds redelijk uitgestorven. Maar in vergelijking met de lockdown van de afgelopen 11 weken is het wel weer redelijk druk. Ik zag dag per dag meer winkels openen, meer mensen op straat. Er zijn zelfs weer files."

De opheffing van de lockdown gaat wel gepaard met sterke controlemaatregelen, benadrukt Vervaeke. "Op zowat elke straathoek wordt je temperatuur gemeten, mensen moeten afstand houden en er is die fameuze gezondheidscode. Overal waar je binnenkomt, moet je een groene code tonen." 

Of die controles een effect hebben, is moeilijk te zeggen. "Officieel zijn er geen nieuwe gevallen in Wuhan, er zijn wel een aantal asymptomatische gevallen, die in China in een aparte categorie worden bijgehouden. Ik hoorde wel hier en daar van inwoners dat zij het gevoel hadden dat er toch nog wel wat besmettingen opdoken, maar dat die niet worden gemeld. In ieder geval is de situatie veel beter dan pakweg 5 of 10 weken geleden."

De inwoners van Wuhan kunnen weer de straat op en uiteten gaan.
AFP or licensors

Meest gelezen