Uniek in België: coronapatiënt uit Genk mag thuis uitzieken via telemonitoring "top dat dit kan" 

Patiënten van Ziekenhuis Oost-Limburg die nog niet volledig genezen zijn, maar zich toch al beter voelen, kunnen naar huis en worden -op afstand- verder opgevolgd. 17 patiënten zijn zo al naar huis kunnen gaan. Steven Kessen uit Genk is er één van. Het ZOL is het eerste ziekenhuis van ons land dat dit doet. 

Steven Kessen uit Genk is als brandweerman een sportieve en fitte man, of dat was toch zo zegt hij: "Op dit moment is daar niet meer veel van te merken, van die fitheid." Steven raakte besmet met het coronavirus en werd daarvoor opgenomen in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Na twee dagen mocht hij terug naar huis en nu kan hij daar verder herstellen. 

De ene dag gaat het goed en de andere krijg je een klap en kan je weer je bed in
Steven Kessen

De dokters houden wel nog een oogje in het zeil want zij volgen zijn herstel via 'telemonitoring'. Het ZOL is het eerste ziekenhuis in ons land dat dit doet met coronapatiënten. Steven legt uit wat dat inhoudt: "Ik moet drie keer per dag bepaalde parameters controleren en de resultaten doorgeven via een beveiligde webpagina." 

Saturatiemeter naar huis

In eerste instantie was Steven er niet helemaal gerust in. "Mijn zuurstofniveau was vrij laag. Ik kreeg een saturatiemeter mee naar huis maar zonder dat was ik daar gebleven", geeft hij toe. "Iedereen wil wel graag naar huis natuurlijk en je voelt zelf als patiënt ook wel als het niet goed zit. Ik vind het wel top dat je op deze manier plaats kan maken voor mensen die er erger aan toe zijn." 

Het herstel van Steven gaat intussen de goede richting uit. De ene dag al beter dan de andere. "Het duurt mij wel wat lang", zucht Steven. "Sommige dagen voel ik me best goed, maar een dag later krijg je weer een klap en kan je weer je bed in. Ik ben er echt wel ellendig van." 

Meest gelezen