Coronapatiënt uit Heindonk getuigt na kunstmatige coma: "Ik ben helemaal leeg"

Op 28 maart kwam Johan Staldeur uit Heindonk bij Willebroek in ziekenhuis AZ Rivierenland in Bornem terecht. Hij was compleet uitgeput en werd in een kunstmatige coma gebracht. Nu is Johan weer thuis, 17 kilogram lichter en uitgeput. De weg is nog lang maar hij kan zijn verhaal gelukkig nog navertellen. Dat deed hij vanmiddag bij Radio 2 Antwerpen.

"Het begon half maart met koorts", vertelt Johan, "en die bleef maar  aanhouden. Op een bepaald moment kon ik de trap niet meer op of af en heeft mijn vrouw me naar de spoed in Bornem gebracht. Daar bleek dat ik nog maar 50% zuurstof in mijn bloed had. Op dat moment zijn er al bepaalde organen die niet meer gevoed worden. Het menselijk lichaam selecteert blijkbaar zelf de belangrijkste organen die het minst zonder zuurstof kunnen."
Johan werd daarop meteen in een kunstmatige coma gebracht. Het plan was voor 3 dagen. Het zijn er 6 geworden.

Hallucinaties

Van wat er allemaal gebeurd is voor hij in coma ging, weet Johan amper nog iets. Het ontwaken uit de coma herinnert hij zich des te beter. Hij kreeg hallucinaties en durfde niet meer slapen. "Ik zag appertementsgebouwen voorbijvliegen en slangen op mij afkomen." Door medicatie verdwenen de ergste waanbeelden na een aantal dagen en kreeg Johan groen licht om naar huis te gaan.

Ik zag appartementsgebouwen voorbijvliegen en slangen op me afkomen

Op de vraag hoe het vandaag met Johan gaat, kan hij niet onverdeeld positief antwoorden. "Ik heb nu 2 nachten goed geslapen,  in mijn eigen bed. Maar als ik opsta, dan voel ik me leeg. Ik wil aan vanalles beginnen maar word daar meteen voor gestraft."

Ik ben heel blij dat ik het kan navertellen, maar gemakkelijk was het allesbehalve

Johan wil niet afronden voor hij nog eens een oproep kan doen aan iedereen om de maatregelen te blijven volgen. Hij weet nu als geen ander wat het betekent als je getroffen wordt door corona. Hij weet bovendien ook hoe hard het verplegend personeel zich uit de naad werkt in deze moeilijke tijden.  Hij sluit zijn getuigenis dan ook af met een warme oproep: "Mensen, respecteer de regels nog een paar weken, doe het, alsjeblieft!"

Meest gelezen