Laurie Dieffembacq

De Block over bezoek in woonzorgcentra: "Ging ervan uit dat de Vlaamse overheid dit vooraf overlegd had met sector"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dacht dat de Vlaamse overheid, die bevoegd is voor de woonzorgcentra, de beslissing om opnieuw bezoek toe te laten in woonzorgcentra vooraf had doorgesproken met de sector. Dat heeft ze gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Als dat op de tafel van de Nationale Veiligheidsraad komt, ga je daar toch van uit. Maar blijkbaar was dat niet het geval." De minister heeft dan ook begrip voor de heftige reacties uit de sector.

De voorbije 12 uur kwamen er ontzettend felle reacties op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om opnieuw bezoek te laten in woonzorgcentra. Heel wat directies beslisten dan ook om toch geen bezoek toe te laten.

De voornaamste kritiek uit de sector is dat er op voorhand geen overleg was. "Ik heb de beslissing vernomen via de media en viel van mijn stoel", zei Margot Cloet van zorgnet Icuro gisteren in "De afspraak". 

Begrip voor heftige reacties

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageerde in "De ochtend" op Radio 1 op de heftige reacties.  "Aan zo'n beslissing zou een ketting aan overleg moeten voorafgaan. Het is de bevoegde overheid, in dit geval de Vlaamse, die zoiets moet organiseren. Dat is blijkbaar niet gebeurd. Ik begrijp dan dan ook de verbazing uit de sector."

Aan zo'n beslissing zou een ketting aan overleg moeten voorafgaan. Het is de overheid die zoiets moet organiseren. Dat is blijkbaar niet gebeurd.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

De minister benadrukte tijdens het radio-interview verschillende keren hoe zwaar het isolement bij sommigen doorweegt. Ze roept besturen van woonzorgcentra of andere instellingen dan ook op om zo creatief mogelijk aan de slag te gaan om het isolement te doorbreken. En wat met het bezoek? "Neem geen overhaaste beslissingen en neem de tijd om veilige maatregelen te treffen, ook al zal de druk van bewoners en familieleden misschien groot zijn. En besef dat niets verplicht is."

Beluister hier het gesprek met minister De Block en lees eronder voort:

Laurie Dieffembacq

En moeten we binnenkort allemaal mondmaskers dragen?

De minister gaf ook nog meer uitleg over de nieuwe aanbevelingen rond het dragen van mondmaskers in de periode waarin de maatregelen versoepeld worden. In het verslag van de expertengroep aan de Nationale Veiligheidsraad staat dat het dragen van een stoffen masker zal aangeraden worden op momenten waar de afstand moeilijker kan bewaard worden.

"Wie dat wil, zal inderdaad een mondmasker kunnen dragen". Al nuanceerde de minister ook het belang van mondmaskers. "Afstand houden, zo weinig mogelijk mensen zien en handen wassen zijn veel efficiëntere maatregelen. Er zit ook geen filter in een gewoon masker en hoe je zo'n masker opzet, maakt dat het soms een bron van besmetting is, meer dan dat het de besmetting tegengaat. Een virus gaat over bergen en oceanen. Dan denken dat zo'n mondmasker dat kan tegenhouden is een utopie."

Een virus gaat over bergen en oceanen. Dan denken dat zo'n mondmasker dat kan tegenhouden is een utopie.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Meest gelezen