Radio 2

Woonzorgcentrum Evere niet blij met nieuwe richtlijn veiligheidsraad: "Heel veel ongeloof en onbegrip" 

Anne Cochez, de directrice van woonzorgcentrum Eureka in Evere is niet te spreken over de nieuwe richtlijn van de Veiligheidsraad. Die zegt dat bewoners vanaf nu weer een  vaste persoon op bezoek mogen krijgen. Maar dat idee kreeg zoveel kritiek, dat het al terug gedraaid is. 

De directrice is niet de enige die grote bedenkingen heeft bij de nieuwe richtlijn die de Veiligheidsraad gisteren nam. Zelfs Vlaamse minister van Volksgezondheid, Wouter Beke (CD&V), wil die regel niet snel-snel overal invoeren. Alsof onze politici niet met elkaar gepraat hebben voor ze de maatregel hebben aangekondigd. 

Focus moet liggen op de bewoners en om alles georganiseerd te krijgen

De woonzorgcentra zelf vernamen het nieuws op de persconferentie gisterenavond. Er zijn veel besmettingen en mensen die overlijden aan de gevolgen van het virus. Dus nu bezoek toelaten is geen goed idee, vindt de directrice van WZC Eureka in Evere, Anne Cochez: "Er is veel ongeloof en onbegrip. Enerzijds begrijp ik wel de behoefte van familie en bewoners om elkaar terug te zien en te omarmen. Maar anderzijds proberen we met man en macht in woonzorgcentra de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ik denk dat het nu belangrijk is dat we onze energie kunnen focussen op onze bewoners zelf en om alle georganiseerd te krijgen."

Dringend vrijwilligers gezocht

Het woonzorgcentrum zoekt nog vrijwilligers om de medewerkers te ondersteunen bij logistieke taken. Zo kunnen zij zich meer concentreren op de zorgtaken. "We denken dan bijvoorbeeld aan helpen met boterhammen maken, eten rondragen, was ophalen, plateaus op de kamer brengen. En uiteraard krijgen vrijwilligers dezelfde bescherming als ons personeel. We hebben genoeg materiaal."  Wie wil helpen, kan mailen naar an.cochez@sint-vincentius-vzw.be

Meest gelezen