Archieffoto uit de zomer van 2019

Droogtecoördinator: "Waterpeilen staan nu al bijna even laag als tijdens droge zomers van 2018 en 2019"

Het waterpeil van verschillende waterlopen staat nu al bijna zo laag als tijdens de droge zomers van 2018 en 2019. Dat zegt kersvers droogte- en hemelwatercoördinator Kris Huijskens aan VRT NWS. Hij is sinds 1 april aan de slag in de provincie Antwerpen en is daarmee de eerste droogtecoördinator van ons land.

De provincie Antwerpen is de eerste die een droogte- en hemelwatercoördinator heeft aangesteld. Hij moet vooral overleggen met andere overheden en actoren. In de andere provincies worden de functies  gecombineerd door verschillende personen. Al wordt daar ook overwogen om net als in Antwerpen een coördinator in te voeren om alle droogtematerie te centraliseren bij één persoon.

Sinds april is Kris Huijskens dus aan de slag als de eerste Vlaamse droogte- en hemelwatercoördinator. Hij heeft tot nog toe thuis gewerkt, vandaag was zijn eerste dag op het terrein. Hij gaat ook een aantal specifieke droogteprojecten trekken. Zo leidt hij de uitrol van een automatisch meetsysteem bij verschillende waterlopen die nu nog manueel worden gemeten.

Op langere termijn willen we meer buffers maken die in de nattere periodes het regenwater kunnen opvangen

De droogtecoördinator moet ook nadenken over manieren om in te grijpen bij droogtes. Dat kan gaan van bijvoorbeeld een captatieverbod waarbij het verboden is om water uit waterlopen te gebruiken, tot de uitbouw van buffers. "Op langere termijn willen we meer buffers maken die in de nattere periodes het regenwater kunnen opvangen, zodat we dat tijdens droogtes langzaam kunnen laten weglopen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Krijgen we een warme zomer?

 De droogtecoördinator is nog maar net aan de slag of daar is al de eerste droogte. Begin maart heeft het nog stevig geregend, maar intussen is het al een maand zo goed als droog. En dat is al te merken, vertelt de droogtecoördinator. "We merken dat de waterpeilen laag staan", zegt hij. "Bijna op het niveau zoals ze de afgelopen zomer, tijdens de heel droge zomers van 2018 en 2019 waren."

Dat belooft dus voor de komende zomer. Al kan het natuurlijk nog altijd dat het fel gaat regenen de komende maanden. Voor de tweede helft van deze maand zien de voorspellingen er niet zo goed uit, op enkele lokale korte buien na. Weerman Frank Deboosere liet afgelopen weekend al op zijn website uitschijnen dat hij vermoedt dat we opnieuw een hete zomer zullen krijgen.

"Bij een droge bodem moet de energie van het zonlicht niet gebruikt worden om te verdampen, want er valt niks meer te verdampen", schrijft Deboosere. "Al die energie kan dus meteen gebruikt worden om het kwik de hoogte in te jagen."

Vlaanderen is erg droge regio

Er zit weinig water in onze Vlaamse bodem. Vlaanderen is een van de droogste regio's van Europa. Van 164 landen staat België op de 23e plaats in de categorie "hoge waterschaarste". Ook al regent het hier veel, al jarenlang zitten we in de zomer met problemen. Grondwaterexpert Marijke Huysmans (VUB/KU Leuven) legt in onderstaande video uit hoe dat komt.

Meest gelezen