imago/Jochen Tack

Engie Electrabel vraagt nogmaals om kerncentrales langer open te houden

Uitbater Engie Electrabel wil dat er snel een beslissing komt over het langer openhouden van de kerncentrales in ons land. Het bedrijf heeft daarover een brief gestuurd naar premier Sophie Wilmès (MR). Normaal moeten alle zeven kerncentrales dicht tegen eind 2025, maar uitbater Electrabel wil dat de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 toch langer open blijven. 

De geplande kernuitstap van 2025 is al jaren voer voor discussie. Volgens Electrabel dreigt er een stroomtekort als alle kerncentrales over vijf jaar moeten sluiten. Er zouden niet genoeg alternatieven zijn, zoals hernieuwbare energie. “Wind- en zonne-energie zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, en kernenergie is meer constant. Er kan dus ook altijd op vertrouwd worden”, zegt Hellen Smets van Engie Electrabel. 

Het bedrijf wil dat de regering voor eind dit jaar beslist over het langer openhouden van de twee kerncentrales. “We moeten daarvoor de nodige investeringen doen, en daar moeten we snel aan beginnen. Anders is het voor ons niet haalbaar”, aldus Hellen Smets. 

We moeten daarvoor de nodige investeringen doen en daar moeten we snel aan beginnen. Anders is het voor ons niet haalbaar

Hellen Smets, Engie Electrabel

Premier Wilmès heeft in "De ochtend" kort gereageerd op de open brief: "We moeten dat inderdaad voor het einde van het jaar doen. Maar de brief is echt een slechte timing. We hebben veel andere dingen te doen. We zullen dat op het juiste moment aanpakken, maar vandaag, morgen en tot de crisis gedaan is, is het zeker niet het juiste moment."

Vandaag, morgen en tot de crisis gedaan is, is het zeker niet het juiste moment

Sophie Wilmès, premier

We mogen ook niet vergeten dat de regering-Wilmès eigenlijk een "regering met volmachten" is. De regering heeft de beperkte opdracht gekregen om de coronacrisis en de gevolgen ervan aan te pakken, maar dat is het dan ook.

Meest gelezen