Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen weer open, Genker plantercentrum is er klaar voor: "Maar het mag geen familie-uitstap worden" 

Goed nieuws voor de doe-het-zelfzaken en tuincentra, want vanaf zaterdag mogen zij weer open. De meeste zijn zich nu dan ook volop aan het voorbereiden. Ook bij het Genker plantencentrum in Genk zijn ze er klaar voor. "Ik hoop wel dat de mensen hier zaterdagmorgen niet allemaal tegelijkertijd staan", zegt eigenaar Bart Hiemeleers.

Het Genker plantencentrum is heel blij met de beslissing om de doe-het-zelfzaken en tuincentra weer te openen, hoewel ze ook bang zijn dat dat misschien voor een stormloop zal zorgen. "We gaan er alles aan doen om het hier zo veilig mogelijk te maken", vertelt eigenaar Bart Hiemeleers. "De mensen hebben een maand niet in de tuin kunnen werken. Ik hoop dus dat ze hier zaterdagmorgen niet allemaal tegelijkertijd staan."

De beslissing komt voor het Genker plantencentrum niet helemaal als een verrassing. Ze waren dus al een tijdje bezig met de voorbereidingen. "Vandaag en morgen zetten we de puntjes op de i", gaat Hiemeleers verder. "Onze tien kassa's krijgen plexiglas, aan de ingang komt er controle en er zullen voldoende parkingwachters zijn om daar ook direct in te grijpen als het misloopt. Met een beetje gezond verstand van iedereen kan het dus leuk zijn, maar wel anders."

Bij voorkeur komt er één persoon per gezin en geen kinderen of honden

Bart Hiemeleers, eigenaar van het Genker plantencentrum in Genk

De komende maanden blijft het tuincentrum 7 dagen op 7 open en hun aanbod is er het hele jaar door. "Mensen moeten dus niet bang zijn dat er geen tuinplanten meer zullen zijn, want die zijn er voldoende", zegt Hiemeleers.  Alleen de groenteplanten zouden misschien weleens een probleem kunnen zijn. "De grote Belgische kwekers hebben een week of drie geleden miljoenen planten moeten weggooien, toen ze net op hun hoogtepunt waren. Daar kan dus wel eens een tekort zijn en dat is natuurlijk jammer. Ook voor de kwekers was het moeilijker omdat ze ook daar de veilige afstand moesten houden. Maar ik ben er vrij zeker van dat we de 4.000 soorten tuinplanten die we hebben, kunnen blijven aanbieden."

Geen familie-uitstap

Net zoals de supermarkten zullen de tuincentra wel bepaalde maatregelen moeten volgen. Zo mogen er bijvoorbeeld maar een bepaald aantal klanten tegelijk binnen in de winkel en de winkelkarren moeten ontsmet worden. "Als we vol zijn, zijn we ook vol, dan moeten de klanten wachten op de parking", besluit Hiemeleers.

Hij wil ook benadrukken dat een bezoek aan het plantencentrum geen familie-uitje mag worden. "Bij voorkeur komt er één persoon per gezin en geen kinderen of honden. Het is ook de bedoeling dat de klanten maar een half uurtje blijven. Het is dus eerder functioneler winkelen en niet meer urenlang talmen zoals vroeger." 

Meest gelezen