Instellingen voor mensen met een beperking bezorgd nu bezoek weer is toegelaten: “Het gaat de spanningen alleen maar opdrijven”

In instellingen voor mensen met een beperking klinkt bezorgdheid, nu bezoek opnieuw toegelaten wordt. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. “We hebben in vijf weken een nieuwe structuur gecreëerd die iedereen nu gewoon begint te worden. Als dat plots verandert, vrees ik dat dat de spanningen zal opdrijven”, klinkt het bij een instelling voor mensen met een beperking in Kessel.

Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad dat bezoek in woonzorgcentra en in instellingen weer is toegestaan, ondanks dat de coronamaatregelen aangehouden worden tot 3 mei. Bewoners mogen één bezoeker ontvangen, mits dat die persoon gedurende twee weken geen griepsymptomen vertoont. Verschillende woonzorgcentra en instellingen voor mensen met een beperking zijn nu bezorgd.

Het is niet makkelijk om iets abstract als een virus aan deze mensen uit te leggen

An Cortens, werknemer in een instelling voor mensen met een beperking

“In eerste instantie begrijp ik de beslissing”, zegt An Cortens. Zij werkt in een instelling voor mensen met een beperking in Kessel, bij Nijlen. “Onze inwoners vragen dagelijks wanneer dit voorbij is en ze weer naar huis kunnen gaan.” Cortens is net zoals haar collega’s bezorgd dat de nieuwe maatregelen voor te veel verwarring zullen zorgen. “We hebben in vijf weken een nieuwe structuur gecreëerd die iedereen nu gewoon begint te worden. Als dat plots verandert, vrees ik dat dat de spanningen zal opdrijven.”

“Als er één ouder op bezoek mag komen, gaan ze nog meer naar huis willen gaan. Na het bezoek is het dan weer aan ons als begeleiders om de brokken te lijmen. Het is niet makkelijk om iets abstracts als een virus aan hen uit te leggen”, aldus Cortens.

Meest gelezen