AFP or licensors

4.000 mensen dreigen in Japan dakloos te worden omdat de internetcafés dichtgaan

Internetcafés, ze bestaan nog steeds in Japan. En meer zelfs, je hebt er niet alleen toegang tot het internet, je kan er ook overnachten. Er zijn douches aanwezig, toiletten en drankautomaten. In de week kunnen er tot 15.000 mensen overnachten in die cafés, elke nacht. Dat zijn mensen die niet meer thuis geraken, bijvoorbeeld omdat ze de laatste trein misten, maar er zijn ook een heel deel mensen bij die nergens anders kunnen slapen in de stad. Door de coronacrisis moeten die cafés dicht en dreigen heel wat mensen op straat te komen, vertelt Veerle De Vos in "Nieuwe Feiten" op Radio 1.

Internetcafés bestaan nog altijd en ze doen meer dan enkel maar toegang verlenen tot het internet, zegt Veerle De Vos, expert Azië bij VRT NWS: "In alle grote Japanse steden wonen mensen in internetcafés. Vooral in Tokio en Osaka. Zo’n cafés waren hier ook gekend eind jaren 90, daar gingen mensen heen die geen internet hadden thuis. In Japan bestaan die nog altijd, want die internetcafés gingen daar verder op een al bestaande traditie. Cafés waar je mangastrips kan lezen."

"Dat kan je trouwens nog altijd vandaag in die internetcafés. Je kan daar een computer huren, maar het bijzondere aan die computer en de bureau die erbij hoort is dat ze afgezonderd staan in hokjes. En zo’n hokje kan je huren, ook voor een hele nacht. Dan is het de bedoeling dat je er niet alleen op het internet surft, maar ook overnacht. Dat kan al vanaf een euro of 20."

Overnachten in een internetcafé kan al vanaf een euro of 20

"Zo’n café is eigenlijk de goedkoopste optie voor iemand die in een grote stad blijft slapen. Traditioneel zijn ze gevestigd in de buurt van grote stations. Het is bedoeld voor bedienden die na een avondje uit met vrienden de laatste trein missen en daar dan kunnen overnachten. Rugzaktoeristen maken er ook wel eens gebruik van. Maar meer een meer gebruiken daklozen, ik zou ze eigenlijk semidaklozen noemen, die cafés ook als vaste verblijfplaats. Zij hebben dan wel een job, maar verdienen niet genoeg om een appartement te betalen. Voor hen is het gewoon de goedkoopste optie."

Meer en meer gebruiken (semi)daklozen de cafés als permanente verblijfplaats. Mensen met een job, maar geen appartement in de stad. Voor hen is het de goedkoopste optie

Slapen in zo’n internetcafé doe je in dat hokje dat je huurt, vertelt Veerle De Vos: "Er staat geen bed in. Vaak heb je minder dan 2 vierkante meter beweegruimte. Er staat een bureau, een computerscherm en een stoel. Vaak kan je stoel achterover schuiven, zodat je erop kan slapen. Of soms ligt er een zacht matje. Aan de muur zijn haakjes waar je je kleren kan hangen en je tas kan je kwijt onder je bureau."

Langs de andere kant zijn er dan weer wel extra voorzieningen, specifiek gericht op mensen die er overnachten: "Je kan er een douche nemen voor een paar euro’s. Er zijn drankautomaten waar je gratis frisdrank kan halen als je overnacht in het café. Er zijn ook stripbibliotheken, dus je kan er een strip lezen. Maar voor de meeste mensen die er overnachten is het echt wel uit noodzaak."

Je kan er douchen, er zijn drankautomaten en je kan er zelfs strips lezen

Door de coronacrisis dreigen heel wat mensen op straat te komen, maar zo snel gaat dat niet, stelt De Vos: "Het loopt allemaal zo’n vaart niet in Japan. Vreemd genoeg kan de regering daar geen echte lockdown afdwingen. Ze hebben daar de wettelijke macht niet voor. De burgers worden door de regering gevraagd om een veilige afstand te houden. Ze vragen aan uitbaters om hun cafés te sluiten en ze rekenen een beetje op de discipline van de Japanners."

"Maar veel uitbaters zitten natuurlijk met vaste klanten die daar al jaren elke nacht logeren en die uitbaters zeggen dat ze de mensen niet zomaar op straat kunnen gooien. Dus ze blijven nog even open. Ondertussen wordt gezocht naar oplossingen. In sommige gevallen kunnen mensen terug naar huis, omdat ze ver buiten de stad misschien nog een woning hebben bij de ouders, of bij familie. In een aantal steden hebben ze sporthallen geopend waar de mensen dan afgescheiden door kartonnen muren op veldbedden kunnen logeren. Maar daar hebben ze niet veel meer ruimte dan in de cafés."

Veel uitbaters zitten met klanten die er al jaren elke nacht slapen. Ze kunnen hen niet gewoon op straat gooien

Japan is er wel nog niet zo erg aan toe als België, zegt Veerle De Vos: "De toestand is in Japan nog altijd niet zo erg als bij ons. Er zijn nu zo’n 8.000 besmettingen. Er zijn ook veel minder doden daar. Japanners passen uit zichzelf ook al een deel social distancing toe. Ze buigen als ze elkaar begroeten en dragen ook al mondkapjes."

"Maar langs de andere kant komen er nog veel mensen werken in Tokio. Er is geen telewerkcultuur. Je baas moet zien dat je op kantoor aan het werk bent. Daardoor zit de metro voorlopig nog steeds bomvol. En Japan heeft een oudere bevolking, waardoor het virus ook wel heel wat slachtoffers zou kunnen maken."

Beluister hieronder het gesprek met Veerle De Vos in "Nieuwe Feiten":

Meest gelezen