Een affiche roept de Israëlische partijen op tot eenheid in tijden van corona, maar die eenheid(sregering) komt er voorlopig niet.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Van kwaad naar erger in Israël: eenheidsregering flopt, parlement moet zoveelste stembusslag vermijden

In Israël zijn de partijen van waarnemend premier Benjamin Netanyahu en zijn uitdager Benny Gantz er niet in geslaagd een regering van nationale eenheid te vormen. President Rivlin heeft nu het parlement belast met het vormen van een regering. Lukt ook dat niet, dan doemen er nieuwe verkiezingen op, de vierde al in iets meer dan een jaar tijd.

De regeringsvorming in Israël is gekoppeld aan een deadline en dat liep het voorbije jaar al tweemaal uit op een sisser. De Isräelische partijen slaagden er na de verkiezingen in april 2019 niet in om een regering te vormen, na de verkiezingen van september 2019 lukte het evenmin. De moeilijkheid is dat geen van de twee grote blokken, het Likoed-bok van aftredend premier Benjamin Netanyahu en de Blauw-Witte alliantie van Benny Gantz, als grote overwinnaar uit de verkiezingen kwam.

Begin maart van dit jaar tekende zich eenzelfde scenario af. Netanyahu haalde met Likoed weliswaar het beste resultaat in meer dan 15 jaar, maar een gemakkelijke regeringsvorming lag ook nu niet op tafel. Daarom werd de voorbije weken aan een regering van nationale eenheid gewerkt. Een noodregering ook, in tijden van corona.

Eind maart leek er een doorbraak te zijn en zag het er naar uit dat de twee kopstukken elkaar zouden afwisselen aan het hoofd van die regering: Netanyahu zou de eerste 18 maanden premier zijn, Gantz zou het daarna van hem overnemen. Die doorbraak kostte Gantz wel de steun van de andere partijen binnen zijn alliantie, die daardoor uiteenviel.

Maar de rechtszaken wegens corruptie die Netanyahu boven het hoofd hangen en de discussie over de onschendbaarheid van Netanyahu, zouden dat plan uiteindelijk toch doorkruist hebben. En zo verliep de deadline gisteravond alsnog zonder dat er een regering werd gevormd.

Vierde verkiezingen in anderhalf jaar?

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft daarom vandaag het parlement belast met het vormen van een nieuwe regering. Volgens de Israëlische wet hebben de parlementsleden nu drie weken de tijd om het staatshoofd een parlementslid aan te bevelen dat een regering kan proberen te vormen. Elk parlementslid, ook Gantz die inmiddels tot parlementsvoorzitter is verkozen, en ook Netanyahu zelf, kan proberen binnen 21 dagen steun van 61 van de 120 collega's te vinden. Eenmaal die steun gevonden, blijven er nog twee weken tijd over om een nieuwe coalitie te smeden.

Lukt ook dat niet, dan wordt het parlement automatische ontbonden en moeten de Israëli's opnieuw naar de stembus. Dat zou dan maar liefst de vierde keer zijn in iets meer dan een jaar tijd.

Meest gelezen