Liveblog - "Mensen snakken naar contact, maar moeilijk om te zeggen wanneer bezoek weer mogelijk is in woonzorgcentra"

Bezoek in Vlaamse woonzorgcentra en andere zorginstellingen wordt dan toch nog niet toegelaten. Dat kondigt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan nadat er een storm van kritiek was gekomen op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om opnieuw beperkt bezoek toe te laten. De afgelopen 24 uur zijn in België de overlijdens van 417 coronapatiënten gemeld. 289 van hen zijn overleden in woonzorgcentra, 127 in ziekenhuizen. Lees alle updates over het coronavirus in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Topvrouw van Zorgnet-Icuro na onrust over bezoek aan woonzorgcentra: "Tevreden dat politici signaal hebben opgevangen"

Gisteravond ontstond er heel wat commotie nadat de Nationale Veiligheidsraad had aangekondigd dat er opnieuw bezoek mogelijk zou zijn in de woonzorgcentra, onder strikte voorwaarden. Dat was kennelijk niet besproken met de sector zelf, die zich nog niet in staat ziet om bezoek te organiseren. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet achteraf weten dat het om een richtlijn ging die hij niet gaat toepassen.

"Er was veel verwarring. Maar ik ben heel tevreden dat men het signaal onmiddellijk heeft opgevangen en dat de minister snel heeft gecommuniceerd dat het om een richtlijn gaat waar men in Vlaanderen restrictief mee zal omgaan. Dat heeft opnieuw rust gebracht", reageert Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

Cloet hoopt dat zo'n miscommunicatie niet meer zal gebeuren in de toekomst. "Ik heb veel goede intenties gehoord van politici om met ons te overleggen, ik hoop dat men dat serieus neemt. Ik stel vast dat dat in de Vlaamse taskforce van minister Beke gebeurt, ik hoop dat men dat ook op federaal niveau serieus neemt. Met name dat men samen met de sector gaat kijken of het gaat om goede maatregelen voor dit moment en hoe we die kunnen uitvoeren."

Volgens Cloet is het nog te vroeg om nu te zeggen wanneer er wel effectief opnieuw bezoek mogelijk zal zijn in de zorginstellingen.

Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Donald Trump zou gouverneurs hebben gezegd: "You call the shots""

Om middernacht onze tijd geeft de Amerikaanse president Donald Trump een persconferentie waarin hij nieuwe maatregelen zou aankondigen om de beperkingen wegens de coronacrisis terug te schroeven. "Hij heeft een conferentiegesprek met de gouverneurs van alles staten gehad", zegt correspondent Björn Soenens vanuit New York. "Daarin zou een document van 18 bladzijden zijn onthuld, waarin het heropenen van de economie in 3 fases zou verlopen."

"Toch zal het nog niet voor morgen zijn. Trump zou de gouverneurs hebben gezegd: "You call the shots" ("Het ligt in jullie handen"). Jullie moeten bepalen wanneer dat het beste gaat en ik zal jullie bijstand verlenen waar dat nodig is."

"In de staat New York heeft de gouverneur al gezegd dat bij de beperkende maatregelen in voege wil houden tot 15 mei, nog een maand dus. Vanaf morgen kan je de straat niet meer op zonder een mondmasker. In de staat New York alleen al zijn er tussen de 14.000 en 16.000 doden, elke dag opnieuw 600 tot 700 extra. Het aantal besmettingen neemt niet meer exponentieel toe, maar het neem wel nog elke dag toe."

Videospeler inladen...

Inge Vervotte: "Er zijn duizend complicaties, dat is onze realiteit"

De richtlijn van de Veiligheidsraad om 1 bezoeker per bewoner in zorginstellingen toe te laten is niet alleen onhaalbaar voor die centra, ze houdt ook geen rekening met de moeilijke verhoudingen in sommige families. Dat zegt oud-minister en voorzitter van zorgnetwerk Emmaüs Inge Vervotte in "De afspraak". "Er zijn duizend complicaties, dat is onze realiteit."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat minister van Volksgezondheid

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta heeft op Twitter aangekondigd dat hij ontslagen is door president Jair Bolsonaro, met wie hij al weken sterk van mening verschilt over de aanpak van de coronacrisis. "President Jair Bolsonaro heeft me zojuist verteld dat ik ontslagen ben als minister van Volksgezondheid", tweette Mandetta, na een ontmoeting met het staatshoofd in het presidentieel paleis van Planalto. Oncoloog Nelson Teich zou worden aangesteld om Mandetta te vervangen.

"Eigen bewoners eerst" aan de kust deze zomer? "Niet onlogisch", zegt viroloog Steven Van Gucht

Het is "niet onlogisch" om komende zomer een voorrangsregeling in te voeren voor mensen die naar de kust willen komen of op het strand en de dijk willen verpozen. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". Hij reageert daarmee op een suggestie in die zin van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende.

Lees het artikel:

Gevangenen Merksplas creëren "Wall of respect"

De tientallen fietsers en wandelaars die dagelijks langs de gevangenis van Merksplas passeren, zien tegenwoordig een "wall of respect", met boodschappen van gedetineerden en geïnterneerden, naar aanleiding van de coronacrisis.

Sociale partners bereiken akkoord over bouwactiviteiten in tijden van corona

De sociale partners van de bouw hebben een akkoord bereikt over de bouwactiviteiten in deze tijden van corona. Er wordt ook gewerkt aan een protocol om de verdere heropstart van de bouw vanaf 4 mei mogelijk te maken.

In het akkoord staat onder meer dat de regels van 'social distancing' belangrijk en prioritair zijn en blijven. Ook krijgt een werknemer de mogelijkheid om al dan niet in te gaan op de vraag van een werkgever om te werken in een gebouw waarin een of meerdere coronazieken verblijven. Hetzelfde geldt voor werknemers die met een medisch attest kunnen aantonen dat ze tot een risicogroep behoren.

Meer concreet bepaalt het akkoord dat niet-dringende interventies en activiteiten kunnen, in overeenstemming met de coronamaatregelen, maar dat de afstandsregels gevolgd moeten worden. "Als deze regels niet nageleefd kunnen worden, kunnen de werken geheel of gedeeltelijk stopgezet worden", klinkt het.

AFP or licensors

Ik zou vandaag zelfs de mannen willen kussen. Maar ik mag niet. Dus ik zal het ook niet doen

Ook Jean-Marie Dedecker geeft de mensen geen hand in deze coronatijden

CD&V-voorzitter Coens "verrast" door communicatie Veiligheidsraad over bezoek woonzorgcentra

Zowel viroloog Steven Van Gucht als CD&V-voorzitter Joachim Coens was verrast dat de Nationale Veiligheidsraad gisteren expliciet aankondigde dat bezoek onder strikte voorwaarden opnieuw mogelijk zou zijn in woonzorgcentra. Een richtlijn die de Vlaamse regering alvast nog niet gaat toepassen, liet Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) gisteren vlug weten.

"Ik was verrast door de expliciete keuze en de interpretatie die mensen eraan konden geven dat het onmiddellijk van toepassing zou zijn", aldus Joachim Coens in "Terzake". Nochtans is zijn partij ook vertegenwoordigd in die Nationale Veiligheidsraad. "Het is geen goeie communicatie", erkent Coens. "Als je eerst zegt dat het zal kunnen en 's anderendaags moet je corrigeren. Dat is niet goed. De essentie is wel dat er niemand te kwader trouw is." 

Ondernemers in VS wachten op noodgeld: "Van drukste tijd van jaar naar nul dollar in één klap"

Voor miljoenen ondernemers in de Verenigde Staten is het wachten op noodleningen om hun bedrijf tijdens de coronacrisis overeind te houden. De verwerking van de aanvragen loopt heel traag, omdat de banken de grote toevloed niet verwerkt krijgen. Onze correspondent Björn Soenens zocht een onderneemster op in New York.

Bekijk de reportage van onze VS-correspondent Björn Soenens: 

Marc Van Ranst en Steven Van Gucht in Vlaamse Gebarentaal? Dat ziet er zo uit

Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht hebben sinds kort een eigen naamgebaar in de Vlaamse Gebarentaal. Dat van Van Ranst verwijst naar de truien met een V-hals die hij vaak draagt, dat van Van Gucht naar een litteken op zijn onderlip. “Zulke naamgebaren groeien uit de dovengemeenschap zelf”, zegt Els Demarre, doventolk bij VRT NWS.

Lees het artikel:

Ook Waregem Koerse gaat niet door

Nadat eerder in Waregem alle zomerevenementen werden geschrapt, gaat nu ook de 173e editie van Waregem Koerse, die traditioneel plaatsvindt op de hippodroom aan de Gaverbeek, niet door.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem noemt het onverantwoord om zo'n massa-evenement met 40.000 toeschouwers te organiseren, terwijl de zorgsector er alles aan moet doen om de COVID-patiënten te verzorgen. Woensdag werd er op federaal vlak beslist om dit jaar alle massa-evenementen tot en met 31 augustus te verbieden. Waregem Koerse stond dit jaar op 1 september op de kalender.

Wat denken de festivalgangers over de festivalloze zomer?

De zomer van 2020 wordt er een zonder grote festivals: geen Werchter, geen Tomorrowland, geen Pukkelpop of Graspop. En nog zo veel andere grote evenementen zullen niet kunnen plaatsvinden. Voor veel enthousiaste festivalgangers, die elk jaar uitkijken naar een goedgevulde zomer met veel muziek, komt deze beslissing hard aan.

Videospeler inladen...

We moeten "nadenken" om zélf mondmaskers te maken, maar hoe doet u dat?

We doen er goed aan om "na te denken" over hoe we zelf een mondmasker kunnen maken om in sommige situaties te dragen wanneer de Veiligheidsraad de coronamaatregelen begint te versoepelen. Die boodschap gaf het Nationaal Crisiscentrum deze ochtend. Maar hoe doet u dat, een mondmasker maken?

Lees het artikel:

Het aantal overlijdens is hoog. En ik denk dat het nog een tijdje hoog zal blijven
Viroloog Steven Van Gucht
Videospeler inladen...

Is iemand die COVID-19 heeft gehad immuun en zo ja, hoe lang dan wel?

Verpleegster Febe Temmerman heeft COVID-19 gehad, met behoorlijk hevige symptomen en een positieve test. Nu is ze genezen en ze vraagt zich af of ze nu met zekerheid immuun is. Professor microbiologie Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen antwoordt daar in 'Nieuwe feiten' op dat dit een van de moeilijkste vragen is die nu gesteld worden "omdat we eigenlijk niet zeker zijn hoe lang iemand beschermd blijft wanneer deze persoon de infectie heeft doorgemaakt." Een betrouwbare test op antistoffen zou uitsluitsel kunnen geven.

Lees het artikel:   

China-correspondente Leen Vervaeke 3e keer in quarantaine: "Deze keer zijn ze nog strenger, mijn deur is verzegeld"

Correspondente Leen Vervaeke is in de Chinese hoofdstad opnieuw in quarantaine geplaatst. Voor de derde keer al sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Eerder zat ze al eens in quarantaine in Peking en daarvoor ook al eens in België. "Deze keer zijn ze nog strenger en mag ik helemaal niet meer buiten. De deur van mijn appartement is verzegeld."

Lees het artikel:

Meest gelezen