Moerbeke krijgt speciaal bos om coronahelden te eren

In Moerbeke, Oost-Vlaanderen, wordt komend najaar een Heldenbos aangeplant. Dat komt er om de helden tijdens deze coronacrisis te blijven eren. Iedereen kan een boom schenken aan een held naar keuze en daar een boodschap voor achterlaten. Er is plaats voor 7.500 bomen. 

Het idee om een bos te planten voor de coronahelden komt van het burgerinitiatief Bedanktmerci. “De helden worden nu bedankt met applaus op straat en met vlaggen uit het raam. Dat zijn allemaal tijdelijke dingen. We wilden graag een blijvend eerbetoon”, klinkt het daar. Samen met enkele bedrijven (Bigtrees, Statik) en BOS+ ontstond het plan om een echt Heldenbos aan te leggen in Moerbeke. 

Schenk je held een boom!

“Het idee is simpel”, zegt Bart Carlier van BOS+. “Je gaat naar de website www.heldenbos.be en geeft daar aan dat je een boom wil wegschenken. Je vertelt ook aan wie. Je kan er een boodschap achterlaten aan je held. Een boom kost 5 euro. We verzamelen nu centen en planten de bomen dan tijdens het plantseizoen, dit najaar.” Er is in het Heldenbos plaats voor 7.500 bomen, of 2 hectare bos. 

Na de crisis kan je door het bos wandelen en zo de helden eren die nu aan de slag blijven 

Bart Carlier, BOS+

Het Heldenbos wordt aangeplant naast het Wullebos in Moerbeke. “Het bos zal nu eerst digitaal groeien. Op de website zal je kunnen volgen hoeveel bomen er al weggeschonken zijn en hoeveel helden er al in de bloemetjes zijn gezet”, zegt Carlier nog. De initiatiefnemers willen het begrip “held” erg breed zien. Iedereen die iets voor iemand anders betekent in deze crisis kan als “held” een boom krijgen. 

Niet gratis

De bomen in het Heldenbos zijn niet gratis. “We vragen 5 euro voor het boompje en voor het (latere) onderhoud van de boom. Het geld gaat integraal naar het bos”, benadrukt Carlier. Het nieuwe stukje natuur in Moerbeke zal het allereerste heldenbos in Vlaanderen zijn. “We hopen dat andere provincies dit concept leuk vinden en ook ruimte vinden voor een heldenbos.” 

kasto80

Meest gelezen