Premier Wilmès loopt spitsroeden in de Kamer over coronamaatregelen in woonzorgcentra

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer heeft premier Sophie Wilmès (MR) bijzonder scherpe kritiek gekregen voor de manier waarop ze een versoepeling van het familiebezoek in de woonzorgcentra heeft aangekondigd. Vanop de oppositiebanken was de kritiek striemend, maar ook bij de meerderheidspartijen waren er bedenkingen, al deed men daar zijn best om zo mild mogelijk te blijven. 

De beslissing om het familiebezoek te versoepelen is ingegeven door bezorgdheid over de eenzaamheid waarin veel rusthuisbewoners de afgelopen weken vertoeven. Na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren kondigde Wilmès aan dat rusthuisbewoners bezoek kunnen krijgen van één vooraf aangeduid familielid. De uren daarna ontstond grote consternatie in de sector, want men bleek niet geraadpleegd. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde aan dat die versoepeling er voorlopig niet komt in Vlaanderen.

U neemt uw leiderschap niet op

Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A)

Mag rusthuisbezoek nu wel of niet? Op die hamvraag hebben we nog altijd geen duidelijk antwoord. Premier Wilmès herhaalde in de Kamer dat het hier gaat om een mogelijkheid die door de Nationale Veiligheidsraad is aangereikt. "Daarom zullen wij morgen een overlegcomité hebben dat zich over deze kwestie zal buigen", aldus de premier. 

De SP.A vraagt in elk geval om de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad terug te draaien, want de sector is er nog niet klaar voor om bezoek weer toe te laten. Door het te hebben over een mogelijkheid schuift de premier de verantwoordelijkheid door naar de sector zelf. vinden de Vlaamse socialisten. "U neemt uw leiderschap niet op", aldus Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A). Haar partijvoorzitter Conner Rousseau was in "Villa Politica" zo mogelijk nog scherper en had het over "gepruts". "Het antwoord van de premier was niet duidelijk", aldus Rousseau, die een duidelijke beslissing wil horen. "Iedereen doet goed zijn best, maar soms is het niet goed genoeg".

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Ook bij Groen veel onbegrip over zoveel onduidelijkheid. "Burgers mogen niet het slachtoffer zijn van een complexe bevoegdheidsverdeling", pareert Kristof Calvo de opmerking van Wilmès dat de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad mee is genomen door de verschillende regio's, die mee aan tafel zaten.

Ik ben alleszins blij dat de Brico weer opengaat, want voor het bricoleerwerk van deze regering zal het meer dan nodig zijn

Kamerfractieleider Barbara Pas (VB)

"Hoe kan u zo'n beslissing nemen en communiceren zonder enig overleg met de sector?", vraagt Barbara Pas (Vlaams Belang) zich af.  Eerst een plan, en dan pas met beloften naar buiten treden: zo moet je het volgens haar aanpakken. De regering heeft er volgens haar een knoeiboel van gemaakt. "Ik ben alleszins blij dat de Brico weer opengaat, want voor het bricoleerwerk van deze regering zal het meer dan nodig zijn", sneert Pas.

Peter Mertens (PVDA) en Philippe Prévot (PS) vragen zich af of iemand in de Nationale Veiligheidsraad heeft gevraagd of er wel met de sector over de maatregel was overlegd.

Een goede beslissing, maar niet op het juiste moment en niet op de juiste wijze

Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V)

Ook in het regeringskamp heerst enige ontevredenheid, al doen CD&V en Open VLD hun best om zo mild mogelijk te blijven. Servais Verherstraeten (CD&V) heeft het over "een goede beslissing, maar niet op het juiste moment en niet op de juiste wijze". "Welke lessen trekken we hieruit?", blikt hij vooruit.

Egbert Lachaert (Open VLD) blikt vooruit naar de Nationale Veiligheidsraad van volgende week, waar enkele belangrijke beslissingen over het heropenen van de economie zullen worden genomen. "Mijn fractie verwacht een uitgerold exitscenario, rekening houdend met de mogelijke evoluties van de pandemie", aldus Lachaert. Lees: pak het volgende week iets beter aan dan deze week.

Ook Peter De Roover (N-VA) oordeelt opvallend mild en noemt de problematiek in de woonzorgcentra "een diep menselijk probleem, geen politiek probleem". De N-VA steunt dus wel de "geest" van de aangekondigde maatregel voor de woonzorgcentra. "Maar uw communicatie zat fout", werpt De Roover Wilmès voor de voeten. Ook De Roover vraagt voor volgende week een duidelijke exitstrategie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen