Videospeler inladen...

Willen bewoners van woonzorgcentra zélf al bezoek? "Niet plezant, maar het is te vroeg"

Hoe beleven de bewoners van woonzorgcentra zelf de steeds veranderende bezoekregels? Sinds 12 maart mag er geen bezoek meer langskomen. Tot gisteren, leek het, toen de Veiligheidsraad aankondigde dat ze onder voorwaarden opnieuw één bezoeker zouden mogen ontvangen. Maar dat bleek niet doorgesproken met de sector, en Vlaams minister Beke draaide de versoepeling terug. Wat vinden de bewoners nu zélf? 

Jeanne Holemans (87): “Demente mensen begrijpen niet dat bezoek niet kan”

Jeanne woont in zorgcentrum De Lisdodde in Mechelen, en in haar vleugel zijn er nog geen besmettingen vastgesteld. In de andere vleugel van het centrum wel.

Ze vindt bezoek nu nog niet aan de orde, maar zit wel in met haar demente medebewoners. “Er zijn demente mensen die het niet begrijpen”, zegt ze. “Ik probeer hen dan altijd te zeggen: het gaat niet, maar heb geduld.”

Bij andere bewoners vindt Jeanne dan weer gelijkgestemde zielen. “Het gaat gewoon niet met die ziekte, dat moet je beseffen.” Bovendien vindt Jeanne het moeilijk als er maar één bezoeker zou mogen langskomen: “Als maar een kleinkind mag komen, wie moet je dan kiezen?”

Als maar een kleinkind mag komen, wie moet je dan kiezen?

Jeanne Holemans (87), bewoner van De Lisdodde in Mechelen
Videospeler inladen...

Roger Haven (87): “Niet plezant, maar we moeten risico’s afwegen”

"Ik zou ook graag bezoek krijgen van mijn kinderen, maar je moet de risico’s afwegen." Roger Haven woont in het zorgcentrum Dijlehof in Leuven, waar er voorlopig geen besmettingen zijn vastgesteld. Hij vindt de voorzorgsmaatregelen terecht. "Het is niet plezant, maar ik wil nog gerust een paar weken voortdoen zoals nu."

Roger blijft optimistisch en houdt zichtbaar de moed erin. "Voor veel dingen zijn er oplossingen", vindt hij. "Veel mensen zoeken een oplossing: van achter een venster, of door te telefoneren. Maar voor de mensen waarvoor er geen oplossingen zijn, is het wel heel spijtig."

Videospeler inladen...

Lucien Steeno (89): “Lockdown begint wel zwaar te wegen”

Ook Lucien woont in Dijlehof. Voor hem begint de lockdown toch zwaar te wegen. “Wij hebben geluk dat we een tuin hebben en daar kunnen wandelen. Andere instellingen hebben dat geluk niet. Maar ook voor ons zou het tijd kunnen worden om soepeler te zijn, en één persoon toe te laten.” 

De communicatie gisteren door de Veiligheidsraad kwam echter als “een verrassing”, en dat is volgens Lucien nooit een goed teken. “Als je er achteraf over nadenkt, stel je dat beter nog wat uit, om het goed voor te bereiden, in samenspraak met de woonzorgcentra.”

Wij hebben geluk dat we een tuin hebben en daar kunnen wandelen

Lucien Steeno (89), bewoner van Dijlehof in Leuven
Videospeler inladen...

Mariette D'Haenens (90): “Ben al tevreden dat ik familie zie aan het venster, blijf vooral in uw kot”

“Mijn familie is alles voor mij”, vertelt Mariette. Zij verblijft in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede, waar er nu toch al zo’n twintigtal besmettingen zijn vastgesteld. Maar ook Mariette wil “geen risico” nemen, en stelt bezoek nog liever even uit. 

“Mijn zoon en mijn kleinkinderen, mijn broer en zijn vrouw en kinderen, en mijn zus, die mis ik natuurlijk. Anders komen ze regelmatig, maar dat kan nu niet door corona”, weet Mariette. 

Maar het bezoek aan het venster doet veel voor haar. “Voorlopig ben ik content zoals het is.” Mariette heeft wel een boodschap voor iedereen die ze mist: “wees voorzichtig en zorg dat je het virus niet oploopt.” Ze kent ook de coronaleuze: “Blijf in uw kot.” 

Videospeler inladen...

Tot nu toe geven alle bewoners waarvan we reacties binnenkregen aan dat het nog te vroeg is om bezoek toe te laten. Dat sluit niet uit dat andere bewoners er een andere mening op nahouden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen