AFP or licensors

Verenigde Staten halen opnieuw uit naar "misleidend" China: "De relatie tussen de twee landen komt nooit meer goed"

China had vanaf het begin veel transparanter moeten zijn over het nieuwe coronavirus volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper: "Ze hebben ons vanaf het begin misleid." Professor Internationale Politiek aan de VUB, Jonathan Holslag, ziet de relatie tussen China en de VS niet meer goed komen: "Zelfs met een mogelijke presidentswissel in Amerika staan we aan het begin van een langdurig machtsspel."

"Dit is een wereldwijd probleem, dus China, één van de grootste landen ter wereld, kan nu echt geen informatie achterhouden. We hebben nu transparante hulp nodig", zei Mark Esper op "Today". "Als de Chinese overheid vanaf het begin meer informatie had gedeeld en opener was geweest, hadden we het virus nu beter kunnen begrijpen, het DNA ervan analyseren en veel sneller vaccins op de markt kunnen krijgen. De Chinese Communistische Partij is vanaf het begin heel erg misleidend geweest omtrent het virus."

De Chinese Communistische Partij is vanaf het begin heel erg misleidend geweest

Mark Esper

De regering-Trump is al langer zeer kritisch voor de Chinese aanpak. Gisteren nog besliste Trump dat hij de Amerikaanse bijdragen aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO tijdelijk opschort. Hij vindt dat ook die te laat gereageerd heeft op de uitbraak van het virus. Professor Internationale Politiek aan de VUB, Jonathan Holsag, begrijpt die frustratie: "Ik denk dat in de periode eind december 2019 tot midden maart 2020 de invloed van China op de WHO buitensporig is geweest."

"Wat vooral storend was voor de VS en andere leden van de WHO, was het communiqué dat op 28 februari werd opgesteld na een terreinbezoek in China. Daarin werd niet alleen lovend gedaan over het beleid van China, maar zelfs bijna jubelend. Men heeft in dat communiqué ook een heel aantal andere belangen van China aangehaald, zoals de nieuwe Chinese Zijderoute, die eigenlijk niets met het virus te maken hebben. Dat heeft natuurlijk wel wat aanstoot gegeven."

De invloed van China op de WHO is tussen december 2019 tot midden maart buitensporig geweest

Jonathan Holslag

"Natuurlijk doet de WHO nog altijd fantastisch werk, maar aan de top heb je een probleem. De Directeur-Generaal heeft zeker een aantal inschattingsfouten gemaakt. Hij probeert natuurlijk goede relaties met China te bewerkstelligen, niet alleen omdat hij mede door China verkozen geraakt is, maar ook omdat hij hoopt op meer financiering vanuit die hoek."

De WHO doet fantastisch werk, maar aan de top heb je een probleem

Jonathan Holslag

De afgelopen weken is door het virus de moeilijke relatie tussen de Verenigde Staten en China opnieuw in het vet gezet, en die relatie zal niet verbeteren, zegt Holslag: "Dit komt nooit meer goed tussen de VS en China, omdat tegelijkertijd natuurlijk ook militaire en economische spanningen zich blijven opbouwen. We staan aan het begin van een langdurig machtsspel. Dit is een  kantelpunt en ik zie die verstandhouding tussen Peking en Washington niet meer goed komen, zelfs na een mogelijke presidentswissel in de VS."

Meest gelezen